Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим

PRINT
разширени вени

Оточните състояния са свързани с няколко фактора. Това са повишено количество извънклетъчна течност или на хидростатично налягане в съдовете, увеличена пропускливост на капилярите или намалено количество белтъци в кръвта.

Те могат да бъдат системни, разположени по цялото тяло или локални. Отоците от бъбречен произход са меки, като тесто, сутрешни, зависят от положението на тялото, остава трапчинка при натиск и са неболезнени.

Отоците при сърдечна недостатъчност са вечерни, твърди, леко болезнени при натиск, червеникави. Оточни състояния се наблюдават и при напреднали заболявания на черния дроб, при алергия, недохранване, при намалена функция на щитовидната жлеза, при продължително използване на очистителни и диуретици с цел отслабване и др.

Локалните отоци често могат да бъдат разположени по краката, но невинаги са свързани с гореизложените причини. Те може да се наблюдават при плоскостъпие, разширени вени на подбедрицата, прием на някои лекарства като медикаменти за лечение на артериална хипертония, хормонални препарати, при тромбофлебит, при процеси в малкия таз и др.

Диагнозата на оточните състояния се поставя с разговор с пациента и с провеждане на определени лабораторни изследвания, с които да се изясни причината за появата им. Тъй като те може да са изява и на бъбречно заболяване, е уместно болните да се насочат към нефролог за точна диагноза.

Доц. Боряна Делийска е началник на нефрологията в ИСУЛ

Свързани теми: Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци 

Болка и зачервяване на кожата издават тромбофлебита

Спасиха бременна с кървене в мозъка, оцеля и бебето

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

СНИМКА: venenliga.de

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 30    Средно: 3.6/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *