четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПри сънна апнея кръвната захар се повишава

При сънна апнея кръвната захар се повишава

Сънната апнея е свързана с повишена нива на кръвната захар, съобщава Zee News. Затова учените призовават хората с нарушения в съня да следят внимателно здравето си, тъй като са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт. Изводите са направени след анализ на състоянието на 5294 хора със сънна апнея.

При това състояние дишането прекъсва за 10-20 секунди и се възстановява със събуждането. Такива хора усещат през деня повишена сънливост, с намалена трудоспособност са. Обикновено имат наднормено тегло.

Гликираният хемоглобин – индикатор за усложнения

Експертите изследвали показателя HbA1с – тоест нивото на гликирания хемоглобин. Това е най-точният индикатор за концентрацията на захар в кръвната плазма. Стойностите на изследването отразяват средните нива на кръвната захар в продължение на дълъг период (три месеца), а не само към момента на вземане на кръвната проба.

Хората с диабет има високи нива на гликиран хемоглобин, а оттам и повишен риск от усложнения от сърдечно-съдовата система. Науката вече е доказала, че има пряка зависимост – колкото по-висок е гликираният хемоглобин, толкова по-голям е рискът от усложнения. Оптималните нива на HbA1c при хора без диабет са 4,09% , а за диабетици – 6,5%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сънната апнея е ранен признак за увреждане на сърцето
Д-р Иван Мануков: Хора с наднормено тегло по-често страдат от синдром на сънната апнея
Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

В проучването се изяснило, че концентрацията на кръвна захар е пряко свързано с тежестта на сънната апнея. Те разделили участниците в изследването на групи според степента на симптомите. Установили, че нивото на HbA1c се увеличава от 5,24% в групата с най-леки симптоми на сънна апнея до 5,50% в групата с най-тежки симптоми.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -