четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНе мажете с олио кърлежа, той повръща на кожата

Не мажете с олио кърлежа, той повръща на кожата

През лятото търсим по-близък контакт с природата, но пък винаги трябва да мислим за това, как да се предпазим от преносителите на зарази. Най-често в България се срещат кърлежите, комарите и в по-рядко гризачите. При кърлежите разгарът е в пролетно-летния период, като популацията им започва да се развива в края на април и достига пик през юни и юли. Заради обилните дъждове тази година има много хора, заболели от лаймска болест (борелиоза). Тя се развива след упахване от кърлеж, като средно инкубационният период е 10 дни, но може да се прояви и след по-дълъг период.

Репеленти срещу кърлежи пазят от ухапване

Репеленти срещу кърлежи обаче има и за хората – продават се в аптеките. Те в голяма степен биха могли да ни предпазят изобщо от срещата с кърлеж, но за това не може да има пълна гаранция. На година в България ухапванията от кърлежи са десетки хиляди, казва д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Много важно е да знаем как да постъпим, ако намерим кърлеж по себе си, тъй като от това как ще го свалим до голяма степен зависи ще намалим ли опасността от заразяване. Мнозина се паникьосват, започват да го стискат, да го горят с цигари – това вече със сигурност може да доведе до заразяване, ако кърлежът е вирусоносител.

Вижте още: Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж

Причинителите за зараза са в хемолимфата на кърлежа

доц. Ангел КунчевХемолимфата е вместо кръв в тялото му. Ако при отскубването му от кожата секретът се излее върху раната, това е достатъчно да разболее човек, стига в него да се съдържа вирус. Истината е, че в различни региони едва между 2-3 и под 10% от кърлежите са вирусоносители, така че няма закономерност дали непременно ще се разболеете дори при неправилно отстраняване.

Когато се изважда кърлежът, целта е той да остане цял. Тогава пак има риск от разболяване, но в значително по-малък процент. Ако се чувствате несигурни или той е забит твърде дълбоко, можете да отидете при лекар, за да го извади, но по принцип не е трудно да го направиш и сам, уверява д-р Кунчев.

Задължително е да не се хваща с голи ръце – може да се използва обикновена найлонова или гумена домашна ръкавица, или пък парцалче. Вади се с леки поклащания и завъртане, но не рязко.

Особеното при кърлежите е, че в слюнката им се съдържа вещество, което обезболява, и обикновено забиването не се усеща. Човек го вижда чак когато се прибере от разходката или от плажа и влезе под душа. Кърлежите обикновено намират най-нежните места по тялото – по сгънките, по ингвиналните гънки, затова и там трябва да се търсят.

В зависимост от времето, което е прекарал забит – например след един-два часа – е по-лесно да се извади. „Методът с олиото преди го препоръчвахме, защото, ако се капне капка, захватът се отпуска и по-лесно се изважда.

Изследвания в САЩ обаче показаха, че когато се задушава, кърлежът е склонен да повръща и това пак представлява по-висок риск от зараза. Механичното премахване се счита за най-безопасно“, обяснява още д-р Кунчев.

Марсилска треска и лаймска болест са най-често пренасяните

лаймска болест обривНай-често разпространяваните болести от кърлежи са марсилска треска и лаймска болест. Доста се различават като протичане, но началото е общо – загуба на апетит, температура, силна отпадналост. След това вече при марсилската треска избива типичен обрив, а при лаймската болест около мястото на вливането се образува едно червено петно (еритема хроникум мигранс – ВИЖ СНИМКАТА), което започва да се разраства, а центърът му да избледнява. То е много характерно и лесно се разпознава от лекарите. И при двете заболявания за щастие причинителите се влияят от антибиотици и прилагането на един курс за поне десет дена обикновено решава проблема, успокоява лекарят.

Вижте още: Лаймската болест може да засегне ставите или лицев нерв

Комарите също разнасят зарази. Репелентите срещу тях трябва да се нанасят през около два часа. Друг вариант за предпазване е да обезопасим помещенията си с мрежи и препарати, но това невинаги е възможно, а и човек не стои само вкъщи. По принцип комарите в България не крият чак такива рискове, особено в сравнение с кърлежите. Местна малария не е имало отдавна, годишно се регистрират едва между 5 и 10 случая и то внесени отвън. Другото заболяване, което се пренася чрез комарите и стана актуална тема през последните две години, е западнонилският енцефалит. В европейския си вид то протича като грип без сериозни проблеми, но понякога се изражда и в по-тежко заболяване със засягане на нервната система, пояснява Кунчев. По думите му в България случаите са все още твърде малко, за да се тревожим.

Заразяване с тетанус не става само от ръждясал пирон

Рискът от инфекция с тетанус се асоциира обикновено с убождане на ръждясал пирон. Тетанусът обаче не е свързан единствено с нараняването с ръждясал метал, а с каквито и да било наранявания на кожата, свързани със зацапване с пръст, с тор, със стари материали, където може да се намира причинителят за тетанус, обяснява д-р Кунчев. Болестта протича много тежко със спазми и парализа. При нея по принцип има и много висока смъртност, но заразата е овладяна от десетилетия чрез ваксината против тетанус. Първото, което трябва да се направи при дълбоко нараняване, е раната да се почисти много добре -да се измие и да се затвори. Ако е голяма, това не е работа на пострадалия и на околните около него, а на лекарите, категоричен е д-р Кунчев. Лекарите обикновено обработват мястото с кислородна вода, тъй като тя може да премахне бацила на тетануса, но това не отменя важността на първата реакция, която е почистването.

Втората задължителна стъпка е да си припомните кога последно ви поставиха задължителната дифтеткок ваксина. Имунизацията се прави на всеки десет години – на 25, 35, 45 и т.н. години. Ако е била поставена в рамките на една година преди инцидента, няма нужда от нищо повече освен от доброто почистване. Ако обаче е минало повече време или не сме сигурни, както е при повечето хора – имунизация се прави на място в бърза помощ или в хирургичен кабинет и така се преодолява опасността от заразяване напълно.

Най-доброто предпазване от тетануса е да имаме редовен имунизационен статус, категоричен е Кунчев и допълва, че това все още е проблем в България, тъй като за различните възрасти, подлежащи на реимунизация, покритието е ниско – между 40 и 60%.

Свързани теми: Антибиотик лекува напълно инфекции, пренасяни от кърлежи

След ухапване от змия серум се инжектира два пъти

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -