Вредно ли е носенето на лещи в продължение на години?

PRINT

Носенето само на контактни лещи не се препоръчва. Правилото е продължителността на носенето им да не надминава 8-10 часа дневно. През останалото време, както и през почивните дни, трябва да се носят обикновени очила, дори с тях да не се постига добра зрителна корекция.

 

Продължителното носене на контактни лещи, особено без алтернативна зрителна корекция с очила, е свързано с възникване на усложнения, които се дължат на смущения в храненето на роговичната тъкан и/или на недостатъчно спазване на стриктните хигиенни изисквания при носене на контактни лещи. Ранното диагностициране на усложненията е важно, тъй като настъпва притъпяване на чувствителността на очите. При най-лекото оплакване и особено при смущение в зрението трябва да се свалят лещите и да се потърси спешно консултация със специалист.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво представляват лещите, които се имплантират?
Нов тип очни операции в Пловдив
Трудно адаптирам зрението от светло на тъмно, болест ли е?
Лазер коригира късогледство, ако диоптърът не е нараствал от 1 г.

Най-честите странични явления при продължително носене на лещи са поява на съдове в роговичната тъкан, хроничен конюнктивит и оток на роговицата. По-рядко може да се увреди самата роговична тъкан с поява на епителни дефекти (ранички по очната повърхност). В подобни случаи се налага незабавно прекъсване употребата на контактните лещи и лечение.

От голямо значение за вашето очно здраве е да се консултирате със специалист при избора на меки контактни лещи и почистващ разтвор за лещи, както и при смяна на почистващия разтвор, който ползвате. Употреба на неподходящи контактни лещи и/ или почистващ разтвор може да скъси живота на лещите или да навреди на очите ви.

Акад. Петя Василева, ръководител на Специализиране та очна болница за активно лечение „Акад. Пашев“

[Общо: 5    Средно: 2.4/5]

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *