Какви са причините за подути лимфни възли?

PRINT
lymphknoten

В нормалния случай лимфните възли на шията се усещат само поединично на шията и то като съвсем мънички възелчета. При здравите хора те не са осезаемо видими. В редки случаи при по-слабички деца те може да се видят.
Уголемените лимфни възли в областта на шията обикновено се откриват под брадичката, под долната челюст, зад ушите, близо до врата, под ушната мида, странично на врата или над ключиците.

Какви може да се прачинте за подутите лимфни възли?

Причините може да са различни. Често те отичат само в определени места на тялото. По шията се появяват сравнително често, в повечето случаи заради инфекции на дихателните пътища. Това е признак, че имунната система се бори с някакъв нашественик. Понякога подути лимфни възли се откриват в ямката на подмишниците, в слабините, в областта на гърдите или корема. Ако има такива възли вътре в организма, това може да се установи с подходящи диагностични методи. Симптомите, които могат да ни насочат, са кашлица, отпадналост или храносмилателни проблеми. Подобни общи симптоми обаче не са много характерни, тъй като може да има и други причини за тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Възпалени сливици – симптоми и видове лечение 
10 симптома, които може да сочат тумор 
Махането на лимфни възли при рак на гърдата било остаряло
Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши 
Човек може да подуши болестите на другите 

При генерална тенденция за подуване и възпаление на лимфните възли процесът се нарича лимфаденопатия. Ако са засегнати възли в повече от три места на тялото, се говори за възпалителен лимфаденит. Причината може да е вирусна инфекция с вируса на Епщайн-Бар, с цитомегаловирус и др. Друга причина може да са автоимунни заболявания като системен лупус или грануломатозни заболявания. Повечето от тези заболявания са доброкачествени, но все пак сериозни, а някои са и злокачествени.

При синдрома на хроничната умора (Chronic fatigue-Syndrom) лимфните възли също може да се подуят. Клиничната картина е неспецифична, а диагнозата – трудна за поставяне. Взезапно повявяваща се умора, която ни завладява, може да е съпроводена с главоболие, болки в гърлото, мускулите и ставите.

Основни причини за подути възли:

 • Инфекции
 • Абцеси
 • Заболявания на слюнчените жлези
 • Заболявания на щитовидната жлеза
 • Лимфоми
 • Саркоидоза
 • Метастази в лимфните възли при рак

Какво представляват лимфните възли?

Те са важни места на лимфната и имунната система. Лимфните клетки тук се размножават и се подотвят за специфичните си задачи. Самите възли са мрежа с филтри за телесната течност – лимфата. Всеки възел обгрижва специфична област в тялото. Той предава своя филтрат на следващия лимфен възел.

Източник: Apotheken Umschau

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 83    Средно: 3.3/5]
Подобни статии
loading...

2 thoughts on “Какви са причините за подути лимфни възли?


 1. Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, object given in /home/bolenzdr/public_html/wp-includes/formatting.php on line 2378

  Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, object given in /home/bolenzdr/public_html/wp-includes/formatting.php on line 2378
  Halil казва:

  zdr.mojeli nqkoi damo kaje..imam poduti limfeni vazli v garloto ot sedmica neme bolqt asa boduti..


 2. Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, object given in /home/bolenzdr/public_html/wp-includes/formatting.php on line 2378

  Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, object given in /home/bolenzdr/public_html/wp-includes/formatting.php on line 2378
  Iliana Angelova казва:

  случва се след прекарана вирусна инфекция. но ако не минават сами след седмица трябва да се иде на лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *