Как се установяват причините за повишаване на кръвното и пулса?

PRINT
д-р Борислав Ацев

За да се прецени конкретно терапията при промени в кръвното и ускоряване на пулса, пациентите трябва да се обърнат към личния си лекар. Още по-добре – към специалист кардиолог.

Първото изследване, което ще се направи, е проследяване на артериалното (кръвно) налягане и пулса чрез продължително мониториране. Това може да стане по два начина. Единият е самостоятелно измерване и записване вкъщи на кръвното налягане и пулса. Другото е  поставяне на апарат – холтер, който записва показателите за 24 часа. Освен това би било от полза за пациента да се извършат и лабораторни изследвания, включително хормонални. Посочените и други изследвания могат да ориентират лекаря за причината за тези състояния.

При оценка на състоянието би трябвало да се съобразим с възрастовите и половите особености на организма. Например при жени над 50-60 г. причина за сърцебиенето и лабилното кръвно налягане може да е „хормоналната буря“ на климакса (менопауза). Тя оказва влияние и води до промени, които касаят и нервната система.

Психоемоционално напрежение може да е причината за моментни пикови стойности

Пристъпните и епизодични промени на пулса и кръвното налягане говорят за абнормни вегетативни реакции. Те биха могли да бъдат отговор на психоемоционално напрежение, преумора или безсъние. Проследяването на кръвното налягане и пулса трябва да ни даде отговор на въпроса има ли артериална хипертония пациентът и има ли аритмия.

Ако стойностите на налягането са в рамките на нормалните (под 140/90), могат да се използват само леки успокоителни, без да се налага употребата на антихипертензивни лекарства. При патологични стойности на кръвното налягане и аритмия се налага да се продължат изследванията на сърцето, хормоните на щитовидната жлеза и други необходими резултати, които се определят от лекуващия лекар.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 13    Средно: 4.3/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *