четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБългарите не знаели, че хипертонията е болест

Българите не знаели, че хипертонията е болест

Някои българи не знаят, че хипертонията есърдечносъдово заболяване, каза Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО). Съвместно с дружеството на кардиолозите била проведена анкета сред 308 души за сърдечносъдовия риск. 55% от хората отговарят положително, че имат високо кръвно налягане.

Само 44,80% обаче се съгласяват, че страдат от сърдечносъдово заболяване. Излиза, че 10% не знаят, че хипертонията също спада към тази група болести, поясни Хасърджиев.

Анкетата разкрива и още два нелогични факта – според данните от нея българите пият и пушат твърде малко. Едва 4,5% признават, че употребяват над 100 мл алкохол дневно. Над 10 цигари дневно пък пуши един от пет души. Възможно е хората да са били твърде скромни в признанията си на хартия, допуска шефът на НПО. Друго обяснение е възрастта на участниците. Три четвърти от тях са над 45 г., като най-голям дял имат хората над 65 г. Въпреки благоприятните детайли обработката на данните разкрива, че около 70% от изследваните са в рискова група за развитие на сърдечносъдови заболявания. С нисък риск са 30,5%, с нарастващ – 37,6%, а с висок – 29,5%. С много висок риск са 2,3%.

Друг обезпокоителен факт е, че много хора знаят за кръвното си, но не правят нищо, за да се лекуват, обобщи Хасърджиев. Всеки трети пък не си знаел нивата на холестерола си, сочи анкетата. Авторите на проучването признават, че известна вина имат и лекарите, които не призовават по-активно хората да се изследват.

Основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, които водят до инсулти и инфаркти, са високият холестерол, високото артериално налягане и тютюнопушенето, изтъкна проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите. Всяка смърт преди 65 г. поради такова заболяване е преждевременна, каза той. При добра профилактика тази смъртност можела да бъде свалена с 20% до 2020 г.

Проф. Гудев посочи като пример Финландия, където смъртността от инфаркт за 30 г. е намаляла със 75% след въвеждането на забрана за пушене. В Шотландия след ограничаване на тютюнопушенето на обществени места само за една година инфарктите са намалели с 20% при пушачите и с 19% при пасивните пушачи, посочи още кардиологът.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -