четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕфектът от скъпите стентове бил като този на евтиния аспирин

Ефектът от скъпите стентове бил като този на евтиния аспирин

Лечението с поставяне на стент при стабилна форма на исхемичната болест на сърцето (ангина пекторис) дава същите резултати като медикаментозното лечение с аспирин и бетаблокери. Това разкрива ново проучване в престижното научно издание Archives of International Medicine. Авторите му анализирали данните на 7229 души – половината са с поставени стентове, а другата половина – на лекарства, пише сп. „Шпигел“.

След две години се установило, че 8,9% от пациентите със стент са получили инфаркт, а в групата само на медикаменти били 8,1%. Смъртните случаи в стент групата били 8,9%, а в другата – 9,1%.

Успехите на медицината през последните десетилетия подхранват илюзията, че сърдечносъдовите заболявания са проблем, който може да се реши с подходящата техника, пише още изданието. Смъртността от инфаркти в Германия наистина е паднала наполовина от 1980 г. насам, но пък много хора умират от други последици на този тип заболеваемост: ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, увредени сърдечни клапи. Нерядко се стига до инсулти – области в мозъка остават без кръвоснабдяване.

Водещи специалисти в Германия зоват да се преосмислят терапевтичните подходи, пише „Шпигел“. Новите проучвания сочат, че и болното сърце има способността да се самолекува. Затова се разчита и на активното сътрудничество на самите пациенти. Учените откриват, че при съществуващо стеснение сърцето само може да създаде алтернативни пътища – т.нар. колатерали или допълнителни съдове, за да си подсигури добро кръвоснабдяване. Така природата се грижи за поява на естествен байпас.

За да стане това, най-важен е здравословният начин на живот с много движение и по възможност повече спорт. Много от пациентите обаче очаквали, че новите технологии ще ги излекуват, без да се налага те да променят начина си на живот – да спрат цигарите или да отслабнат. Все повече в Европа при ангина пекторис се поставя стент – миниатюрен балон, който се вкарва с катетър до стесненото място в артерията и там се раздува, за да я отпуши. Това носи веднага облекчение – стягащата болка в гърдите изчезва. Най-новите проучвания обаче сочат, че нарастващата тенденция пациенти със стабилна ангина пекторис да се лекуват със стент не носи повече ползи на хората от утвърдените медикаменти.

От друга страна, популярните статини, които масово се изписват за понижаване на холестерола, все по-често стават обект на критика. Наскоро американската агенция по лекарствата FDA предупреди за непознати до момента странични ефекти от тях. В крайна сметка те можело да увредят самото сърце. Статините може дори да пречат на образуването на естествените байпаси, казва Елизабет Дайндъл, молекулярен биолог от клиниката към Мюнхенския университет.

Никой не оспорва напредъка на съвременната медицина, допълва „Шпигел“. На 65-годишен мъж в Хайделберг наскоро била поставена изкуствена аорта, която заменила неговата собствена, която имала спукване, дълго 40 см. Въпросът е да се намери най-подходящото лечение за хора, които, без да са спешен случай, страдат от сърдечносъдови заболявания.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -