петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеС инхалация може да се приемат и антибиотици

С инхалация може да се приемат и антибиотици

Инхалациите са признат и доказан в практиката лечебен метод при проблеми с гърлото и дихателните пътища. Полезното вещество прониква в гърлото и дихателните пътища при вдишване под формата на пара. Предимството е, че лесно се прилага в домашни условия.  Най-елементарният начин за това е в с вряща вода да се постави лечебно вещество, а след това болният да вдишва, като внимаваа да несе изгори.

На пазара има и  готови инхалатори –  с електрически ток или ултразвук, които са на достъпни цени.

Инхалациите най-често се прилагат при фарингити (възпалено гърло), ринити (хреми), риносинуити (възпаление на носната и околоносните кухини), ларингити (възпален гръклян), ларинготрахеити, бронхити, бронхопневмонии, белодробен абсцес и др, обяснява проф. Георги Едрев, специалист по УНГ. Най-често инхалациите се използват при заболявания на носа, синусите, гърлото и гласните струни. Малките парообразни частици добре проникват и облекчават състоянието на болните.

Кои са класическите препарати за инхалация

В съда горещата вода може да се добавят не само билки или соли, а и лекарства. Възможно е да се разтворят дори мощни антибиотици. Но тук веднага възниква въпрос – ако човек е алергичен към антибиотиците, какво прави? В началото на втората половина на миналия век антибиотици и сулфонамиди често се използваха за инхалации.

Сега тези лекарства се прилагат само в краен случай поради тежки алергични реакции и привикване на организма към локалното им въздействие, пояснява проф. Едрев. След отрезвяване от модата с антибиотици дойде ред на инхалиране на пчелни продукти. При тях също се оказаха тежки алергични реакции, защото не се знае от какви цветове пчелите са събирали продуктите и с какви препарати е въздействано на растенията.

Класически препарат за инхалации остават етерични масла, различни соли и минерални води. При тях алергиите са значително по-малко (главно към етеричните масла). Едни от най-полезните за инхалиране са бикарбонатните разтвори. Като се има предвид, че възпалителната реакция променя засегнатата среда в кисела, то използването на алкални разтвори (сода бикарбонат) нормализира алкално-киселинното равновесие и подпомага оздравителния процес. Например в резервоара на инхалатора се поставят 5-10 мл еднопроцентен бикарбонатен разтвор, който болният диша от 5 до 10 минути. Дишането е с равномерно темпо, за да не му се завие свят на пациента.

Ако в дома няма инхалатор, в тенджера с половин до 1 литър вода се слагат 1-2 супени лъжици сода бикарбонат, главата се покрива с кърпа и от безопасно разстояние пациентът вдишва парите 5-10 минути. Същите манипулации се правят с минерални води, билки, треви, растения (листа или плодове). Накрая трябва да кажем, че инхалациите са спомагателен, но не основен лечебен метод. Същинската терапия се назначава от лекуващия лекар.

Свързани теми: Инхалация с билки и настойка с лук гонят настинката

Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

Как да лекуваме детския бронхит?

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -