четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак разболяват пневмококовите инфекции?

Как разболяват пневмококовите инфекции?

Пневмококовите инфекции носят името си заради своя причинител – бактерията стрептококус пневмонии. За съжаление, той често се комбинира и с други бактерии като хемофилус инфлуенце и заедно причиняват различни пневмококви заболявания. Пневмококът (Streptococcus pneumonia) и хемофилус инфлуенце се срещат масово в носа и гърлото на здравите деца.

При децата в предучилищна възраст носителството на пневмококи може да достигне до 60%. Ако тези бактерии достигнат до кръвта или вътрешните органи, могат да предизвикат опасни заболявания:

  • менингит – възпаление на мозъчните ципи, ако достигнат до мозъчните обвивки на главния или гръбначния мозък и предизвикат там възпалителен процес;
  • сепсис/бактериемия – ако проникнат в кръвта и предвижвайки се в нея, се разпространяват из целия организъм;
  • пневмония – възпаление на белите дробове, ако след преминала вирусна инфекция бъдат поразени долните дихателни пътища.

Най-честото пневмококово заболяване при деца под 5 години е отитът – възпаление на средното ухо. То засяга 80% от децата под 3 г., а веднъж появил се, той често се завръща отново и отново.  40% от децата имат поне 6 епизода на отит, докато навършат 7 години, или средно по веднъж годишно те страдат от това болезнено заболяване.

Добрата новина е, че срещу пневмококовите заболявания има разработени ефективни ваксини и от няколко години пневмококовата ваксинация при кърмачета е част от задължителния имунизационен календар и на България. Съгласно схемата, разписана в календара, ваксината се поставя, когато бебето навърши съответно 2, 3 и 4 месеца. Последната доза е, когато навърши 1 година. Спазването на правилната схема е предпоставка за ефикасната защита на бебето от тези тежки и животозастрашаващи заболявания. От 2010 г. насам в България децата се имунизират с пневмококвата ваксина „Синфлорикс“. Тя е съвместима с останалите ваксини в имунизациония календар и няма основание майките да се притесняват от едновременното и приложение с петвалентана ваксина срещу ДТК, полио и хемофилус инфлуенце тип В.

Вече са налице и първите директни резултати от въвеждането на масовата пневмококова ваксинация в България. През 2011 г. за първи път в България не е отчетен нито един случай на менингит или менингоенцелафалит при деца между 0 и 1 г., които са най-уязвимата възраст за тези заболявания. През 2012 г. е имало само едно дете, болно от пневмококов менингит, но то не е било ваксинирано, поясни проф. Мира Кожухарова, национален консултант по емидемиология.

Свързани теми: Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Вирусният менингит дойде рано, но протича леко

Нова ваксина ликвидира менингита при малките деца

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -