петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияЛаборатории масово бъркат кръвните проби на диабетици

Лаборатории масово бъркат кръвните проби на диабетици

Лаборатории често грешат резултатите за гликирания хемоглобин, затова пациентите много да внимават къде се изследват. Това призова д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Александровска болница. Наскоро например имах пациентка, която на домашното апаратче отчита 11-12 милимола кръвна захар, а лабораторното изследване показваше 5,6 милимола, допълни тя.

В случая с просто око се виждало, че резултатът е сбъркан, но при по-малки разлики това няма как да се разбере. Не съществуват клинични прояви, по които един лекар да може да разбере дали резултатите са високи по случайност, или за по-дълъг период, уточни д-р Темелкова. Човекът може да е дошъл ядосан в момента в поликлиниката, или да има траен проблем.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Много месо почти сигурно води към диабет
Диабетът не е само два вида, а много повече
Може ли човек да има „малко“ диабет?

Резултатите на гликирания хемоглобин пък са много важни, тъй като на тази основа се определя терапията. Тя трябва да се коригира през три месеца, така е по западни стандарти, каза още лекарката. Заради пестене на пари за изследвания у нас обаче имало диабетици, които с години не са си правили гликиран хемоглобин. Затова и много от пациентите попадат в болница с тежки усложнения – стига се до ампутация на крайници, сърдечносъдова патология или увреждане на нерви.

Грешките на лабораториите може да са заради неправилно транспортиране или неспазване на технологичната дисциплина, неподходящи консумативи. Най-добре е да се избира лаборатория със сертификат за качество NGSP, съветва д-р Темелкова.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -