Левкоцити – кога се покачват или понижават в кръвта

PRINT
leukozyten

Левкоцитите са гръцкото название на белите кръвни телца. Те играят важна роля в организма, когато той трябва да се справи с различни болестотворни причинители. Изследването им се назначава при подозрение за налична инфекция.
Белите кръвни телца играят важна роля за отбраната срещу вируси и бактерии, но също и срещу чужди тела или дори собствена тъкан, която трябва да бъде отстранена. Има различни видове левкоцити, които играят различна роля:

Неутрофилни гранулоцити (50 – 70%)

Лимфоцити (25 – 40%)

Еозинофилни гранулоцити (1 – 5%)

Базофилни гранулоцити (0 – 3%)

Моноцити (2 – 8%).

Кога се налага изследването им?

Бактериалните инфекции са една от най-често срещаните причини за покачването на левкоцитите в кръвната плазма (левкоцитоза). Някои вирусни заболявания като варицела или грип пък може да доведат до временно падане на нивото им в кръвта (левкопения). Има и още много причини за промени в нивата на левкоцитите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кръвен тест хваща 5 г. по-рано рака на гърдата 
Какви са причините за сепсис? 
Какво разкриват основните елементи на кръвта 

Кои стойности са нормални?

В кръвта на възрастните нормално се откриват между 4000 и 10 000 левкоцити на микролитър. При децата се измерват обикновено доста по-високи стойности. При новородените те може да стигнат до 30 000, при учениците до 13 500 левкоцити на микролитър. Инфекции може да причинят покачването им до 30 000 и дори повече. Още по-високи стойности се откриват при заболявания на костния мозък като левкемия.

За покачването има различни причини. Понижаването им може да се наблюдава наред с другото и при имуносупресия – потискане на имунитета с медикаменти по различни причини, например с химиотерапия или при вирусни инфекции. Ако стойностите на левкоцитите паднат под 2000, има опасност да се развие инфекция.

Консултант проф. Михаел Шпанагл, Лаборатория по имуногенетика и молекулярна диагностика, Клиника на Университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен

Източник: Apotheken Umschau

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 53    Средно: 3.2/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *