вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПричини за промени в нивата на хормона кортизол

Причини за промени в нивата на хормона кортизол

Кортизол е естествен за организма и жизненоважен хормон, който участва в редица процеси на обмяната на веществата и при стрес се отделя по-интензивно. Нивата му в кръвта следват свой ритъм в рамките на деня – поради това концентрацията му е различна в различните часове. Върху нея влияят болести, както и приемът на кортизонови препарати.

Какво е кортизол

Наричат го още хидрокортизон, произвежда се в надбъбреците. Спада към глюкокортикоидите. Концентрацията му може да се проследява в кръвния серум, в урината или дори в слюнката. Тя е най-висока сутрин между 6 и 8 часа, а най-ниска – около полунощ. Кортизолът влияе върху нивата на кръвната захар, обмяната на мазнините, забавя изхвърлянето на течности от организма и действа противовъзпалително.

Кои стойности са нормални?

Концентрацията на кортизола се колебае. В кръвния серум между 7 и 9 ч сутрин тя е от 45 до 225 мг/л (µg/l), следобед между 15 и 17 ч е между 30 и 165 мг/л (µg/l). Ако се събира урина за 24 часа, нормалната концентрация на кортизола е между 21 и 150 мг/л.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Стресът е причина да горим по-малко калории 
Може ли стресът да ни разболее и как? 
Какво разкриват основните елементи на кръвта 

Кога стойностите са по-високи?

Кортизолът е с по-високи стойности при стрес, понижена кръвна захар и през бременността. Свръхактивни надбъбреци, например при тумор в надбъбречната кора, също води до високи концентрации на кортизола. Други причини за повишената концентрация на този хормон може да са определени тумори на белия дроб, алкохолизъм, депресия или затлъстяване. Отделянето на кортизол се стимулира чрез хипофизния хормон ACTH. Тумор на хипофизата може да доведе до повишени нива на хормона ACTH, а оттам и до наднормени нива на кортизола. При много високи нива на кортизола се стига до Синдрома на Кушинг.

Кога стойностите са ниски?

Стойностите на кортизола са ниски, когато надбъбречната кора не функционира правилно (надбъбречната недостатъчност се нарича болест на Адисон) или когато хипофизата произвежда твърде малко от хормона ACTH. Увеличеното образуване на андрогени в надбъбречната кора или вътрешното третиране с медикамента дексаметазон (кортикостероид) също може да са причина за ниски стойности. Различните форми на кортизола се използват и като медикаменти, например за лечение на алергии, ревматични заболявания или астма.

Консултант на статията проф. Петер Лупа, Институт за клинична химия и патобиохимия, Технически университет Мюнхен

Източник: www.apotheken-umschau.de

 

Свързани публикации

1 коментар

  1. Нивото на пролактина може да се изследва заедно с нивата на други хормони, като например, растежен хормон при съмнение за хипопитуитаризъм;

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -