Патладжанът е идеален за диета

PRINT
patladjan

Патладжанът е доста употребяван в българската кухня. Има защо. Освен че е вкусен, той е и много полезен, въпреки че се състои от 93% вода. Първото му предимство е, че идеално пасва за диети – 100 г имат само 17 калории. Стига да не е пържен, понеже попива като гъба мазнината.

Тъмновиолетовите плодове съдържат доста калий, както и витамини от групата В (предимно в обвивката) и витамин С. Не е подходящо да се консумира суров, защото тогава съдържа горчиви вещества и горчивия алкалоид соланин.

Предполага се, че родината на патладжана е Индия. Отглеждали са го и в Китай. Пренасят го в Испания едва в ХIII в. Тогавашните сортове били бели или жълти, имали яйцевидни форма. Затова хората викали на патладжана „яйцевидния плод“. Сезонната реколта у нас е през юли-август. В магазина обаче могат да се купят целогодишно, тъй като вече се отглеждат почти в целия свят. Виреят и в оранжерии. Освен с познатия тъмен цвят, има сортове патладжани в светли цветове – бяло, светложълто, тиквено жълто и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диета прави кожата по-млада за 28 дни 
Как да отслабна здравословно?
Реабилитираха пържените картофки, полезни са

Най-добре се съхраняват при температура от 10 градуса. Не е хубаво да е в съседство с домати и ябълки, тъй като те излъчват есенции, ускоряващи зреенето. Патладжаните реагират чувствително на тях. В хладилника могат да издържат до една седмица. Могат да бъдат приготвени печени, пържени или готвени. Стават и на грил. Добре се съчетават с подправки като розмарин, салвия или мащерка. В ястия се комбинират прекрасно с чесън, лук, домати, тиквички и други зеленчуци. Патладжанът е част от рецептата на френския рататуй (ястие със задушени зеленчуци).

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *