сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБилки и добавки може да са опасни, смесени с лекарства

Билки и добавки може да са опасни, смесени с лекарства

Билковите, диетичните, енергийните или хранителните добавки, може да имат специфична полза за здравето, но техният прием може да има и вреден, дори животозастрашаващ ефект, когато се комбинират с често употребявани лекарства. Лекарите трябва да са добре информирани за това и да обясняват на пациентите си възможните рискове от смесването на добавки и терапевтични агенти, тъй като тяхното взаимодействие може да намали или да засили действието на лекарствата.

Тази актуална тема е разработена в статия на Мери Ан Либърт в сайта Alternative and Complementary Therapies.

Природното невинаги е синоним на безопасност и последиците от взаимодействието на билкови или диетични добавки и функционални храни, като енергийни напитки или хранителни блокчета трудно може да се предвиди, посочва фармакологът от Масачузетс Катрин Улбрихт.

Някои вещества имат терапевтично действие върху човешкия организъм, но те могат и да предизвикат реакция или взаимодействие. Рискът от взаимодействие е най-голям за по-младите и по-старите, за хора с повече заболявания и тези, които пият много лекарства, обяснява д-р Улбрихт.

Хром и суроватка понижават кръвното

Тя описва подробно някои от най-често срещаните странични ефекти в резултат на взаимодействието между билкови добавки и лечебни медикаменти и дава упътване за лекарите как да намалят рисковете за техните пациенти от вредни взаимодействия.

Ето някои примери:

  • с повишен риск от силно кървене се свързват добавки с чесън, гинко, джинджифил и сао палмето (saw palmetto);
  • с понижена кръвна захар – приема на хром, канела, протеини от суроватка и др., с хормонални нарушения – китайска ангелика (dong quai), черен кохош (black cohosh), кудзу (kudzu) и сао палмето (saw palmetto);
  • с повишено кръвно налягане – добавки с сангвинария (bloodroot), зелен чай, глог и мате.

Свързани теми: Кои са храните, които не бива да се смесват с лекарства?

Грейпфрутът увеличава ефекта от химиотерапията

Не пийте кантарион, ако вземате антидепресанти

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -