петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВитамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво

Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво

Витамин D, който се синтезира в кожата при излагане на слънчева светлина, може да подобри шансовете за оцеляване на болни от рак, особено ако той е на гърдата, на дебелото черво или лимфом. Това разкрива ново проучване, цитирано от в. „Дейли мейл“. Освен че се образува в подкожните слоеве под въздействието на слънцето, ние си набавяме витамин D и с храната.

Той се съдържа най-много в мазната риба (сьомга, сардини или скумрия), яйца, в обогатените мазнини за мазане, зърнените закуски и млякото на прах. Той помага на организма да усвоява по-добре калция и фосфора, необходими за здрави кости. Участва в още много процеси, като се свързва с протеина, известен като витамин D рецептор. Този рецептор се съдържа в почти всяка клетка на тялото.

Високи нива на витамин Д при болни от рак удължават живота

Ново проучване, направено от проф. Хуи Ванг в Шанхай, показва, че онкопациентите с високи нива на витамин D имат по-големи шансове да живеят дълго. В анализа са включени 17 332 болни от рак. Така се очертали положителните тенденции при трите вида тумори – на гърдата, на дебелото черво и лимфом. Проучването е публикувано в специализираното издание Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Проф. Ванг и екипът му прегледали общо 25 различни проучвания, които мерели нивата на витамин D при пациенти с рак при поставяне на диагнозата и проследявали продължителността на живота им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Трима от 4-ма българи с недостиг на витамин Д
Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак
Нивото на холестерола се мени според сезона
Добавките с витамин D не носят полза

Изчислено е, че увеличаването му с 10 наномола на литър кръв увеличава с 4% преживяемостта при хората с рак. Все пак учените установили, че ефектът не бил толкова голям при следните тумори – на белия дроб, на стомаха, на простатата, левкемия и меланома. Проф. Ванг призовава лекарите да проверяват нивата на витамина при пациентите си, които получават онкологична диагноза. Това внимание е необходимо, като се има предвид колко често се среща недостиг на витамин D, допълва той. В България също бе направено проучване, което разкри, че въпреки многото слънчеви дни през годината в България, трима от четирима възрастни страдат от недостиг, особено през зимните месеци.

Източник: „Дейли мейл“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -