сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКак се меси козунак за Великден

Как се меси козунак за Великден

Всяко четвърто семейство ще посрещне Великден с домашно приготвени козунаци – това сочат данни от национални проучвания. Въпреки че по магазините има изобилие от традиционния сладкиш, нищо не може да се сравни с уханието на приготвен вкъщи козунак.

Опитните сладкари казват, че не е сложно да забъркате съставките, тайната е в месенето (тестото да се точи на конци), както и във втасването. Ако в помещението не е достатъчно топло, може да затоплите леко фурната на 50 градуса и да оставите тестото вътре да се надигне.

За тези, които искат да пробват кулинарните си умения, ето две изпитани и лесни рецепти за домашен козунак.

Рецепта №1 – БЪРЗ ДОМАШЕН КОЗУНАК

Необходими продукти:

1 килограм брашно

6 яйца

2 чаши захар

250 грама масло

1/2 литър прясно мляко

1 ванилия

стафиди на вкус и настъргана кора от лимон

30 грама прясна мая

Начин на приготвяне:

Сварете млякото и го оставете да изстине. После добавете маята към него. Разбийте яйцата и отделно разтопеното масло и захарта. Постепенно ги объркайте наедно, а след това добавете и охладеното мляко с маята. Накрая сложете ванилията.

След това започнете бавно да изсипвате брашното към сместа, като разбърквате внимателно. Трябва да се получи не много твърдо тесто, но и да не е лепкаво. При нужда добавете съвсем малко допълнително брашно. Замесвате тесто и го оставяте да удвои обема си в купа. Намажете го с малко масло отгоре.

След около час-два премесете тестото и отново го оставете да втасва. Разточете го с ръце и го направете във формата на питка. Поставете тавата с козунака на топло (може и край топла печка), за да се надигне пак тестото. Когато това стане, намажете отгоре с разбит жълтък и поръсете с кристална захар. Пече се на умерена и предварително загрята фурна за около 20 минути.

5 групи храни за добро здраве при Великденските пости

Рецепта №2 – ДОМАШЕН КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ

1 кг. пресято брашно

300 г захар

200 г разтопено масло

5 яйца

3 пакетчета суха мая

200 г хладко прясно мляко

1 кафена лъжица сол

5 малки ванилии или течна ванилия

Кората на един лимон

Стафиди около 200 г

Начин на приготвяне:

Замесваме меко тесто от 250 г от брашното, половината от млякото и маята. Завиваме го в съд и го оставяме, докато в друг съд разбиваме яйцата, захарта, солта, другото мляко, ванилията и останалото брашно. Когато се разбие добре, добавяме другата смес и започваме да месим, прибавяйки на тънка струйка топлото масло. Месим докато тестото започне да се точи на конци.

Завиваме съда и оставяме да втаса до удвояване на обема си. След това оформяме по желание, като вътре слагаме и стафидите. Оставяме отново да втаса. Намазваме с разбит с малко хладка вода жълтък. Украсяваме с кристална захар, ядки и стафиди – по желание. Печем на загрята на 150 градуса фурна до получаване на златиста коричка, около 35-40 минути.

Да ви е сладко и весели празници!

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -