четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКои храни помагат срещу лошия холестерол

Кои храни помагат срещу лошия холестерол

Яйцата бяха доскоро един от най-спорните продукти в препоръките за хранене при висок холестерол. От известно време те са реабилитирани, след като години наред бяха заклеймявани като източник на лошия LDL, казва проф. Стефка Петрова, експерт по хранене в националния център по обществено здраве и анализи. Някои хора обвиняват учените, че непрекъснато  променят мнението си по различни въпроси, но диететиката е сложна наука, допълва проф. Петрова. Непрекъснато се правели проучвания и на тази основа – нови изводи.

За белтъка на яйцето никога не е имало спор, реабилитиран е жълтъкът, допълва проф. Петрова. Знае се, че той и източникът на витамини, минерали, но и на холестерол. „Преди години се смяташе че жълтъкът спомага за повишаване на холестерола в кръвта. Вече обаче се доказа, че нивото на холестерола в кръвта се повишава не толкова от приема му чрез храната, а чрез влиянието на наситените мастни киселини, чиито главен източник е месото, и то червеното“, обяснява експертът.

Храни, които понижават лошия холестерол

Вече се знае, че консумацията на яйца дори подобрява обмяната. Холестеролът всъщност е много важен за редица процеси. Организмът сам го произвежда и складира – той е база за синтеза на много хормони. Когато с храната се приемат умерени количества холестерол, организмът забавя собственото производство. Когато обаче човек има много високи нива на LDL, т.е. нарушения в обмяната, трябва да ограничава приема на храни с холестерол – основно животинските мазнини и пълномаслените млечни продукти, но също и яйцата.

Все пак зависи каква е храната, казва проф. Петрова. Яйцата съдържат фосфолипида лецитин, който допринася за извеждането на холестерола от черния дроб и извеждането му навън, затова рискът от неблагоприятен ефект при консумацията им намалява. За децата и младите хора е съвсем нормално да изяждат средно по едно яйце дневно. Препоръката за възрастните е да не надвишават 4-5 яйца седмично.

Съществува схващане, че пшеничните трици помагат срещу високия холестерол, пациентите си разменят препоръки за тях. Според проф. Петрова обаче те имат по-скоро слабителен ефект, а не борят мазнините в кръвта. „Триците съдържат голямо количество неразтворими влакнини, целулоза и лигнин. Не влияят толкова върху нивата на холестерола, а стимулират движението на червата, намаляват риска от запек. По-добър ефект срещу излишните липиди имат разтворимите влакнини (бетаглюкан и др.), които се намират в пектина, овесените трици, ръжения хляб. За бетаглюкана е доказано категорично, че понижава холестерола“, съветва специалистът.

Пектинът се съдържа в ябълките и дюлите, но най-много от него има в семките. Може да се приема и на прах, разтворен в киселото мляко или разбъркан с мед.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -