вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВсеки носи гени на шизофренията, но само един на 100 се разболява

Всеки носи гени на шизофренията, но само един на 100 се разболява

Всеки човек носи някои от гените на шизофренията, но само един на сто души се разболява, заяви при гостуването си в България д-р Владимир Владимиров от Института на Вирджиния за психиатрична и поведенческа генетика, който от 15 г. работи в САЩ. Заболяването е едно от най-сложните, за възникването му са отговорни над 100 гена, които досега са идентифицирани. Разбира се, оказва влияние и начинът на живот.

Трудно да се каже, кое доминира за възникването на тези психични заболявания – гените или влияния на фактори на околната среда. „Вероятно 50-60% са от наследствеността. Вече са идентифицирани над 100 гени, които се свързват с повишен риск за развитие на шизофрения. Много важно е обаче и влиянието на околната среда. Неслучайно тези заболявания се наричат комплексни. Имаме много гени с малък ефект, а комбинацията от рискови варианти в тях води до възникването на болестта. Всъщност всеки от нас носи част от вариантите в тези гени. Но тъй като те не са в точната комбинация или количество, не се стига до заболяване“, коментира д-р Владимиров.

Освен това дори да имаме всички варианти в тези гени, околната среда има голямо влияние. Епигенетичните промени играят много важна роля. Под това разбираме промени, които са унаследяеми, но не са закодирани в ДНК, допълва той. Това са промени в експресията на самите гени, допълва доц. Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина в София.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шизофрения и биполярно разстройство понякога се преплитат
По какво се познава шизофренията?
Шизофренията може да е автоимунно заболяване
Евтин антибиотик лекувал шизофрения
Откриват шизофрения по погледа с 98% точност

Целта на учените е да разгадаят как точно започва болестта

Науката вече е изяснила част от механизмите, по който се определя кога и кои гени да се експресират. Това става чрез микро РНК – специфичен клас малки РНК , които бяха открити сравнително скоро, посочва д-р Владимиров. Те са мощен инструмент, с който в клетката се регулират различни процеси. Само една микро РНК може да контролира изявата на 200-300 гени. Ако толкова са приблизително и гените, които се свързват с шизофренията, можем да се каже, че само една такава молекула може да допринесе за отключване на заболяването.

Тези малки молекули може да се разглеждат като епигенетични фактори и може да повлияят върху други процеси в клетката, чрез контрол на изявата на определени гени. Под епигенетични фактори разбираме или метилиране на ДНК, или модифициране на хроматина, или въздействие чрез микро РНК. Те са три основни класа. Кодирани са в нуклеотидната последователност на ДНК, и могат да повлияят на експресията на различни гени и оттам да доведат до отключването на болестта.

Околната среда има много по-голямо влияние на ниво епигенетични фактори – тя действа на нашата наследственост точно по този начин, допълва доц. Кънева (на основната снимка вляво заедно с д-р Владимиров – вляво, и Том Хайд). Събития в живота на човека – загуба на близък, много силен стрес, могат да изиграят ролята на външен епигенетичен фактор, който допринася при човек който е предразположен към това заболяване, да го изяви.

биполярно разстройство шизофрения

Връзка с вирусни инфекции по време на бременност

Особено внимание заслужава самата бременност. Има хипотези, че определени вирусни инфекции по време на бременност се свързват с по-висока честота на шизофрения при децата родени от тези майки. Има наблюдения, че сред деца, износени главно през есента или зимата, когато честотата на инфекциозните заболявания е висока, шизофренията се среща с по-голяма честота. Има и други данни за влияние на определени лекарства, вредности, усложненият по време на бременност и раждане, само че засегавсе още не е напълно изяснено как по-нататък повлияват развитието на мозъка на новороденото.

Гените са много, но с малък ефект поотделно, затов е много трудно да се идентифицрат надеждно и да се дефинират процесите, свързани със заболяването. Затова в световен мащаб учените събират генетичнен материал от пациенти с шизофрения. Те се изследват генетично, като се търси връзка между определени маркери и заболяването при болните. Пробите се сравняват с тези на здрави контроли. Благодарение на тези проучвания в световен мащаб с участието и на колектив от България – екипът на проф. Вихра Миланова, са установени над 100 локуса и гени, които се свързват с развитието на шизофрения, посочи д-р Владимиров.

Това изследване е едно от най-големите в света. То обхваща 60 000 души – половината са пациенти, а другата половина – контролна група от здрави хора. В института „Либер“ е една от най-големите колекции на мозъчни тъкани от починали пациенти с това заболяване. Те са ценни за изследване на промените в експресията на гени свързани с развитието на шизофрения.

1 от 100 души по света имат шизофрения

Целта е да се разработят нови терапии, които да лекуват по –успешно заболяването и дори да помагат за предотвратяването му, казва Том Хайд, изпълнителен директор на института „Либер“, който гостува у нас. В момента психичните заболявания са нелечими. Има палиативни терапии, които са насочени към симптомите. Честотата на шизофренията е 1% навсякъде по света без разлика на раса, националност и социален статус. Лечението е скъпо. Болните са сериозен финансов и емоционален товар за семейството си. По данни на СЗО шизофренията е третото най-скъпо като лечение заболяване в световен мащаб след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания. Медикаментите, които в момента са на пазара, потискат ефективно халюцинациите, подобряват и когнитивните способности. Все още не са така добри, че да могат пациентите да ходят на работа, да създават семейства и да водят пълноценен живот.

„Ако един от родителите има шизофрения, рискът от заболяването е 10%, а при здравите той е 1%. Целта на изследователската дейност на института „Либер“ е да се разбере какво правят тези гени, как те променят начина, по който се развива мозъкът и защо се стига до проблеми. Шизофренията е болест на развитието на мозъка. Ако разберем какво не е наред и какво провокира болестта, може да открием начин да я лекуваме. Подобни проблеми съществуват при биполярните разстройства и аутизма, умственото изоставане“, пояснява Хайд.Фактите, до които науката стига във връзка с шизофренията, ще се окажат свързани и с развитието на други психични заболявания.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -