четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВидовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Отклоненията от правилната извивка на свода на стъпалата са често срещани. Най-разпространено е плоскостъпието, което се изразява в спадане на извивката на ставите по дължина или ширина на стъпалото (виж графиката горе). Краката ни постоянно са обути в нещо – обувки, чехли или пантофи. Рядко ходим боси. Това е жалко, защото тъкмо тогава укрепваме мускулите на стъпалото и правим профилактика на плоскостъпието, казва проф. Маркус Валтер, ортопед и хирург на стъпалото в клиниката „Шьон“ в Мюнхен.

кокалчета на кракаПочти при всеки втори сводът на стъпалото пада леко, съществува предразположение към плоскостъпие, казва проф. Валтер. Деформира се и напречният свод, което изкривява пръстите на краката. Най-разпространената форма е, когато големият пръст на крака се извива навътре (Hallux valgus). Хората казват, че са се появили „кокалчета“ на ходилото. Различните отклонения от необходимата оптимална извивка на стъпалото обикновено са свързани една с друга. Спадането на свода по дължина се среща при много хора и обикновено не създава проблеми. Често едновременно с това стъпалото се изкривява на една страна.

Падналият свод може да премине в плоскостъпие. Това е нормално в детската възраст. До навлизането в пуберитета обаче сводът трябва да се оформи нормално. Плоскостъпието се превръща в болест едва когато започне да създава дискомфорт или допринася за изкривяването на пръстите, пояснява специалистът. Оплакванията на пациентите често са свързани с болки в ходилото и най-вече в големия пръст на крака, който може да има оток и да се възпали. Ако петата не стои правилно, това може да натовари и ставите, отговорни за оттласкването на крака при ходене и тичане, а също и свързаните с тях сухожилия и ставни връзки.

Какви са причините за плоскостъпието?

Предразположението към него обикновено е наследствено. Ако то се появи в зряла възраст или пък след като е съществувало години наред, изведнъж се появят болки, обикновено виновни са отслабените сухожилия и ставни връзки. Ако сухожилията, които поддържат свода, поддадат, стъпалото пада надолу и петата се изкривява настрани, пояснява проф. Валтер. Други фактори, които влияят, са нетренираната мускулатура на стъпалото, наднорменото тегло и ревматизъм.

Отлична профилактична мярка е да се ходи бос, а също и да се прави проста гимнастика за укрепване на мускулите – например както сме седнали да се опитаме да вдигнем от пода с пръстите на краката кърпичка или малък предмет. При плоскостъпие (дюстабан) се препоръчва и носенето на ортопедични стелки. Те ще повдигнат стъпалото в правилна позиция. Плоскостъпието само по себе си не е индикация за операция, ако човек няма особени оплаквания. Хирургичната намеса е удачна само тогава, когато дефектът е увредил вече стави и сухожилия.

 

Разширяването на стъпалото става и по ширина

плоскостъпиеКостиците в предната му част се раздалечават една от друга, а големият пръст постепенно се деформира (виж графиката). Точно това увреждане на правилната позиция на стъпалото причинява най-много оплаквания и проблеми. Често засегнати са средните пръсти и ходилото отдолу. Там понякога се образуват мазоли или кокоши трън. Разширяването на стъпалото е виновно и за появата на кокалчета по големите пръсти, а също и за деформирането им. Проблемите със стъпалата засягат много повече жени, отколкото мъже. Една от причините е, че нежният пол има по-слаба съединителна тъкан. Роля играят и излишните килограми. Третата причина са неудобните обувките, най-вече тези с остри върхове и високи токчета. Те натоварват допълнително стъпалото в предната му част и така допринасят за деформацията.

Доста по-рядко срещана е друго отклонение – стъпало, което е с прекалено извит свод. Когато стъпалото е много повдигнато, ортопедите го наричат „кухо“, допълва проф. Валтер. Тежестта от теглото на тялото тогава пада главно върху петата и предната част на крака, поради което там може да се появят болки и мазоли. Хора с подобен свод търпят по-често травми поради стъпване накриво. При тях с времето петата също се изкривява навътре. Това натоварва ставните връзки на глезена.

Как се лекуват „кокалчета“ на стъпалото?

„Кухото“ стъпало може да е вродено или да се образува с времето. Ако се появява отново и отново в зряла възраст, препоръчителна е консултация и с невролог. Различни заболявания на нервната система може да са причина за ортопедичния проблем, нерядко той е първи признак за тях, подчертава проф. Валтер. Определени заболявания на мускулите и схващания също благоприятстват образуването на твърде високия свод. В този случай на помощ също идват ортопедични стелки. Те намаляват натиска върху петата и предната част на стъпалото.

Ето и няколко лесни упражнения за профилактика на плоскостъпието. В седнало положение разпервате колкото можете пръстите на краката за няколко секунди. После ги свийте колкото е възможно. Повторете пет пъти първото и второто движение. Както си седите повдигнете стъпалото на пръсти, задръжте така за кратко. Повторете. Сложете кърпичка на пода и се опитайте да я вдигнете с пръстите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -