петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПоликистозата на яйчниците може да е заради латентен диабет

Поликистозата на яйчниците може да е заради латентен диабет

Поликистозата на яйчниците днес е диагноза, с която се  сблъскват и съвсем млади жени. Преди години тя беше по-скоро заболяване на жените, които искат да правят кариера и отлагат до късно майчинството, обяснява д-р Емил Филипов, АГ специалист в София. В яйчниците често се появяват малки кистички, най-често с големина 2-9 мм. Те започват да се образуват  няколко години след първата менструация.

Причината е хормонален дисбаланс, поради който  овулация не се осъществява. Обикновено липсват определени хормони или пък съотношението между тях е нарушено. Всеки месец в яйчниците растат яйцеклетки, но те не могат да се пукнат и се превръщат в малка кистичка. След време те заемат цялата повърхност, а това затормозява яйчника да произвежда нови яйцеклетки.

Диагнозата се поставя и при засегнат само един яйчник

киста на яйчникаДори ако е засегнат само единият, това е достатъчно да се постави диагноза поликистоза. След време се включва и производството на мъжки хормони. Така яйчниците стават допълнителна ендокринна жлеза, която произвежда андрогени – мъжки хормони.

Ако жената не се лекува, често настъпват външни промени – напълняване, окосмяване, появяват с широки пори, косата става по-мазна. Обикновено на тези прояви не се обръща внимание, а  лекарска помощ се търси едва когато се сблъскат със стерилитета, допълва д-р Филипов. Поликистозата се установява с хормонални изследвания (промяна в гонадотропните и стероидните хормони) и ехограф.

В основата на поликистозата стои метаболитен синдром

Той върви често ръка за ръка с проблеми на щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза или панкреаса, най-често диабет. Затова преди гинекологът да препоръча лечение, трябва да се направи консултация с ендокринолог. Ако жената е млада и не планира бременност за момента, най-лесният избор е медикаментозно лечение с противозачатъчни таблетки. Те потискат овулацията, като така се щади овариалния резерв – заложените от природата годни за оплождане яйцеклетки. Този подход не лекува основно заболяването, но потиска образуването на нови кисти и се дава възможност на яйчника да се възстанови. Ако обаче жената е дошла при гинеколога защото не може да забременее, обикновено се предлага оперативно лечение с лапароскопия.

Има две възможности – интервенция с електричество – електрофенестрация или с лазер – лазервапоризация. И при двата метода кистичките се пукат, а яйчниците се освобождават от произвеждащата андрогени тъкан. Тази намеса им дава възможност след около 6 месеца да правят спонтанна овулация. Заедно с това при лапароскопията се проверява и проходимостта на тръбите.

При поликистозни яйчници вероятността от диабет е по-голяма

Важно е да се знае, че поликистозата често е част от един метаболитен синдром. Обикновено такива жени имат проблем с менструацията, напълняват, нямат овулация. Доказано е, че жени с нелекувана поликистоза са по-склонни да правят злокачествени образувания на яйчника и имат по-голяма склонност да отключат диабет, пояснява д-р Филипов. Това е изключително разпространено заболяване сред младите момичета, макар че невинаги причинява стерилитет. Поликистозата обаче по принцип води до овариален дефицит.

При поликстозата задебелява обвивката на яйчника. Това допълнително затруднява отделянето и пукането на яйцеклетките. При млади момичета понякога е възможно организмът сам да се справи с промяна в начина на живот или диета, но това зависи от формата на заболяването, коментира д-р Филипов.

Напълно е възможно при някои жени стресът, напрегнато пътуване или тежки изпити да стана причина за появата на подобни оплаквания.  Жената не може да направи овулация и тогава се получават т.нар. функционални кисти. Особеното при тях е, че след време те изчезват. Появят ли се малките кистички един път, тогава се налага лечение, само диета не помага. Много хора се въздържат от операция, предпочитат само медикаменти, но терапията се обсъжда според индивидуалните особености.

Терапията е след комплексна преценка на пациента

В научните среди още се спори по въпроса коя терапия е най-правилна, допълва специалистът. Все още няма единно мнение, а различните гинеколози лекуват стерилитета и съответно поликистозата по различни начини. Това заболяване става известно от 30-те г. на ХХ в. В началото лечението било само едно. Правела се истинска операция – клиновидна резекция на яйчниците. Изрязвала се засегнатата част от обвивката и това давало резултат.

Яйчникът, който ръководи матката, е под командването на щитовидната жлеза и панкреаса. Затова успехът на терапията зависи от комплексната преценка на тези жлези, коментира д-р Филипов. Прогнозата по принцип е добра. За успешно излекувана се смята тази жена, която няма повече субективно оплакване, има редовна менструация и овулация и най-важното – не е загубила въможността да стане майка.

Самата бременност водела до изчезване на поликистозата. Тъй като девет месеца няма овулация и кървене, организмът успява сам да се справи и да възстанови баланса. Така бременността може да се окаже най-доброто лечение за това заболяване, обобщава специалистът.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -