петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да преодолеем гаденето и световъртежа при пътуване

Как да преодолеем гаденето и световъртежа при пътуване

Искате да отидете на морския бряг, но само мисълта за дългото пътуване ви причинява главоболие заради пристъпите на повръщане по пътя? Тогава вероятно страдате от болестта на пътуването, популярна още като морска болест или кинетоза, казва д-р Георги Ангов, отоневролог в Александровска болница. Най-характерната й проява е световъртежът, който възниква при пътуване с различни транспортни средства – автомобили, автобуси, лодки, кораби или самолети.

Вегетативната нервна система е свързана с неприятните симптоми

Много хора се оплакват и от други симптоми  като гадене, повръщане, разтреперване, изпотяване. Те са свързани с вегетативната нервна система. Виенето на свят възниква по принцип по време на пътуването и продължава различно време. Понякога симптомите преминават при слизане от превозното средство, но в други случаи са необходими малка почивка и разходка, за да изчезнат оплакванията.

След лодка или кораб морската болест може да продължи дори и няколко дни след пътуването,  предупреждава д-р Ангов. За това си има обяснение – при движението на плавателните съдове има по-голяма стимулация на вестибуларната система. Това важи особено за по-малките, които са по-нестабилни и люлеят в няколко плоскости, дори и когато морето не е бурно.

Учените още не могат да обяснят каква е причината за кинетозата. От 2012 г. тя е призната за заболяване от Световната здравна организация, но от повечето специалисти не се възприема като истинско страдание. „Бих казал, че кинетозата е по-скоро физиологично състояние, защото оплакванията се проявяват и при съвсем здрави хора, които всъщност нямат проблеми с вестибуларния апарат“, казва отоневрологът.

Най-добрите съвети срещу гадене и световъртеж в кола

Три системи определят стабилното равновесие

Обяснява, че стабилното равновесие се определя от три системи. Първата е зрението. То праща информация към мозъка за състоянието на околната среда – дали тя е фиксирана или подвижна. Чрез зрението ние винаги имаме някаква отправна точка, за която се хващаме, за да поддържаме равновесието си.

На второ място е вестибуларната система, която се намира във вътрешното ухо и информира мозъка за състоянието на главата – дали е изправена или наклонена, дали се върти.

трето място е т.нар. проприорецептивна система, която се състои от нервните рецептори в ставите и мускулите. Те подават информация към мозъка за състоянието на ставите – дали са сгънати или разгънати. Тези три системи работят в синхрон, пращат импулси към мозъка, той обработва информацията и поддържа тялото в стабилно състояние. Когато тези системи влязат в противоречие една с друга, мозъкът при някои хора реагира със световъртеж, гадене и повръщане.

Най-често неразположението се проявява в лека кола

Какво представлява това противоречие? Човекът е седнал в превозното средство, вестибуларната система информира мозъка, че главата е неподвижна, проприорецептивната система изпраща сигнал, че тялото е в покой, а зрителната система подава информация за движението на околната среда и движещите се предмети. Някои мозъци успяват да преодолеят тези противоречиви данни, но понякога това не се случва и резултатът е гадене и повръщане – типичните симптоми на морската болест.

Най-често неразположенията се проявяват при пътуване с най-масовото возило в света – автомобила. В самолетите дискомфортът се проявява по-рядко, защото те са по-стабилни. Критични са моментът на излитане и преминаване през зони с турбуленция.

Жените по-често изпитват гадене и световъртеж

Жените страдат по-често, подчертава докторът. Бременността не е фактор, който влияе за поява на неприятните усещания при пътуване. При бъдещите майки просто може да се засилят гаденето и повръщането, които често се проявяват при това състояние. Най-често страдат децата, като оплакванията възникват след третата им годинка. В голяма част от случаите симптомите изчезват или отслабват в тийнейджърска възраст.

Предразположените към морска болест е добре да избягват консумацията на алкохол – преди и по време на пътуване. Причината е, че спиртните напитки потискат функцията на мозъка и той по-трудно се справя в обработката на информацията, подавана от различните системи. Отделно алкохолът може да стимулира гадене и повръщане. Ето и още един съвет – опитайте се да поспите по време на пътуването – това може да предотврати неразположението.

Замаяност и световъртеж са симптоми на вертиго

Лекарства, които помагат при гадене

При по-тежките случаи е възможно специалистът да изпише и лекарства. Терапията обикновено включва така наречените вестибуларни супресанти, които потискат вестибуларната система. В някои страни продават и лепенки, чието активно вещество навлиза през кожата. У нас обикновено се препоръчва медикамент без рецепта за всички над 12 г., който съдържа веществото дименхидринат – против световъртеж, гадене и повръщане. Приема се 30-40 минути преди пътуването, за да притъпи симптомите.

За да се намали или дори предотврати проявите на болестта на движението, възрастният човек трябвада седне на предната седалка в колата и в никакъв случай да не се опитва да чете, както и да не извършва резки движения с главата. Добре е погледът да се фиксира някъде в далечината, за да избегне бързо движещите се дървета край пътя например. Така до известна степен ще се игнорира движението и ще се уеднакви възприятието на зрителната и вестибуларната система. Най-добре е човекът, който страда от кинетоза, да шофира, а не да се вози като пътник, защото тогава веднага се елиминира въздействието на движещата се околна среда и симптомите мигом изчезват.

Гаденето при пътуване е заради слабост на вестибуларния апарат

Дълбокото дишане също помага за избягване на неприятните усещания. Д-р Ангов препоръчва на страдащите от кинетоза да не се хранят преди пътуване. За намаляване на неприятните симптоми добър ефект има дъвченето на пресен корен от джинджифил или съдържащи го добавки. Опитайте да облекчите състоянието си с ментови бонбони или дъвка. Свежият въздух действа добре при гадене и повръщане.

При полет със самолет или на кораб е най-добре да се избере място в средата на превозното средство, където клатенето и вибрациите се усещат най-слабо. Във въздушния транспорт може да възникнат и други проблеми. На голяма височина атмосферното налягане в самолета е по-ниско и кислородът от вдишвания въздух по-трудно попада в кръвта.

Сърцето трябва да работи по-интензивно и да изпомпва повече кръв,  а това променя пулса и кръвното налягане. Пътуванията със самолет развиват синдром на пътническата тромбоза. Поради ограничената възможност за раздвижване на краката при дългите полети е възможно запушване на кръвоносен съд от съсиреци, последвано от емболия.

По- уязвими за това усложнение са пътници в напреднала възраст, хора с разширени вени или наднормено тегло и бременните. В рисковата група попадат и хора, които приемат определени медикаменти.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -