четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеГени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна...

Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза

Честотата на заболяванията на щитовидната жлеза нараства през последните години. Вероятно една от причините е по-добрата диагностика, а също и това, че здравната култура се повишава и хората активно търсят информация и консултации.

Кое разболява щитовидната жлеза

ДНК генетични дефектиБезспорно на първо място е фамилната обремененост. Известно е и влиянието на радиацията. „Спекулативни са твърденията, че на Чернобил се дължи повишената честота на болестите на щитовидната жлеза. Доклади на СЗО отпреди 3-4 г. не намират връзка между рака на жлезата и излагането на радиоактивен йод. За да предполагаме ефект от подобен инцидент върху нея би трябвало да има и външна експозиция на мощна радиация или прием на радиоактивен йод, който се натрупва избирателно в клетките й“, казва д-р Александър Шинков от специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“.

В Беларус и Украйна е направено подобно проучване, което беше публикувано преди 2 г. Те установяват нарастване на болестите на щитовидната жлеза (на графиката – с формата на пеперуда) в областите, които са много тежко засегнати и са близо до реактора, но след това настъпва нормализиране. За останалите зони по света, включително и България, няма данни инцидентът да е повлиял.

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Хашимото се увеличава и от йодираната сол

По-значими за заболеваемостта са други фактори. За болестта на Хашимото (хипотиреоидизъм) се знае, че има сериозно генетично предразположение. Човек се ражда с тази нагласа в клетките на имунната система и щитовидната жлеза. Дали заболяването ще се отключи, зависи от външни фактори – вирусни инфекции, стрес и преумора, претоварване с йод. За пушенето категорично е доказано, че влияе.

В страни, където е имало йоден дефицит и се въведе профилактика с високи йодни дози, се наблюдава значимо нарастване на болестта на Хашимото. България е такава страна – с йоден дефицит и ефективна профилактика. Затова се наблюдава по-голяма честота на Хашимото в сравнение с преди 30 г. Има обаче много по-малко гуши и кретенизъм, които са много по-опасни.

Леките форми протичат без осезаеми симптоми

щитовидна жлеза хашимотоЛеките форми на заболяванията на щитовидната жлеза обикновено протичат без ясни симптоми, пояснява д-р Шинков, който е член на ръководството на ендокринологичното дружество. При внимателен преглед може да се открият дискретни промени. Проявите са различни според вида на заболяването.

Възлите например не дават никакви симптоми. Когато те са големи могат да доведат до притискане на важни структури в шията – трахея, хранопровод. Обикновено са видими отвън. Отклоненията във функцията на щитовидната жлеза дават коренно различни симптоми. При хормонален излишък – хиперфункция, се наблюдава учестен пулс, напрегнатост, безпокойство, безсъние, тремор при по-тежките форми. Апетитът се усилва, но въпреки това теглото намалява или остава същото.

При по-леките форми хората често отдават симптомите на претовареното всекидневие, малките деца вкъщи и т.н. При хипотиреоидизъм е обратното – пулсът е забавен, кожата става суха, косата и ноктите чупливи. Човек е муден, бавен и сънлив, трудно се концентрира, забравя, често има констипация. Може да спи добре, но сънят може и да е нарушен. Може да има и отоци. При леките форми има само един-два или три симптома. Те също не са типични и лесно могат да бъдат „обяснени“ с нещо друго.

Трябва ли да се оперира възел на щитовидната жлеза?

Има ли смисъл от профилактични прегледи

На ендокринолог трябва да ходят жените след 50 г., хората с болен в семейството, при немотивирана загуба на тегло, лесна уморяемост, отпадналост, задух. Има и други заболявания, които може да се крият зад тези заболявания, но трябва да се провери и щитовидната жлеза.

Отоците при хипотиреоидизъм може да са по краката, но и по цялото тяло. Те не са толкова големи и не оставят трапчинки като при сърдечна недостатъчност, кожата е по-скоро плътна. Болни с тахикардия, аритмии също трябва да се проверят. Депресията също е повод да се иде на ендокринолог. Понижената функция на жлезата може да влоши съществуваща депресия.

Какво показват стойностите на TSH

лабораторни изследванияTSH, който обикновено се изследва първи, е хормон, който идва от хипофизата. Когато тя не работи, неговото ниво нараства като опит да я подбутне. TSH е начин да измерим компенсацията, която хипофизата се опитва да постигне, понеже е чувствителен показател. Спадането му не може да стане веднага след като започнем да пием лекарства по чисто физиологични причини. Не можем да очакваме нормализирането на хормона след по-малко от 4-6 или дори 7 седмици от началото на лечението.

Дозите на медикаментите зависят от индивидуалните нужди. По света има различни практики. Някои лекари дават фиксирани високи дози, което води до предозиране при около една трета от болните, казва д-р Шинков. Това е излишно, при нас както в Европа се дават по-щадящи дози. Когато се види изходното положение, се дава една прицелна доза, която горе-долу ще покрие нуждите му. При млади и здрави хора тя може веднага да покрие. След месец и половина се прави контролен преглед. Ако резултатите са добри – значи прицелната доза е постигната. При нужда се правят корекции. При възрастни хора със съпътстващи заболявания бързото увеличаване на хормоните може да предизвика дезориентация и риск от инциденти, затова се действа с бавни темпове.

Целта е хормоните да станат нормални, но това може да стане и след месец. Пациентите трябва да помнят, че това е заместително лечение. При постигане на нормални стойности лечението не се спира в никакъв случай. престане ли човек да приема заместителната терапия, ще се върне в изходната позиция, припомня ендокринологът.

L-тироксин – как действа, кои са страничните ефекти

Защо хормоните на щитовидната жлеза са важни

щитовидна жлеза хормониХормоните на щитовидната жлеза имат ключово значение за организма, за органите и тъканите. Без тях човек угасва бавно. Тя влияе във всеки период от живота на човека – от ембрионалното развитие до сетния му дъх. Хормоните й спомагат за образуването на органите, за развитието на нервната система, за костния скелет на плода. Интелектуалното развитие на детето също са изключително зависими от хормоните на жлезата. Те регулират още телесната температура, ритъма на сърцето, реактивността на нашите кръвоносни съдове, обмяната на костите.

Без хормоните на щитовидната жлеза хората образно казано оглупяват. Ако хипотиреоидизмът напредва нелекуван години наред, увредите в нервните влакна и клетки стават необратими. Интелектът на пациента може да пострада трайно.

Връзката с холестерола е пряка – хормоните на щитовидната жлеза играят роля за изтегляне на холестерола от организма. Той се синтезира в тялото, стига до клетките, свършва си работата и се прибира обратно в черния дроб. Хормоните на щитовидната жлеза играят роля за обратното захващане на холестерола. Когато те отсъстват, нивата му се повишават.

При хипотиреоидизъм голяма част от болните имат повишени стойности на лоши мазнини в кръвта. Хубавото е, че при повечето хора те се нормализират, след като започне лечение на жлезата. Тогава не е необходима допълнителна терапия за мазнините. При пациентите, които поначало имат хиперхолестеримия, трябва да обсъдят последваща терапия за тази болест.

При хипотиреоидизъм рискът от диабет е по-голям

диабет кръвна захарПри диабета нещата са доста по-сложни. Проучвания, включително и в България, откриват по-висока честота на диабета при хората с хипотиреоидизъм. Асоциацията обаче е много сложна и не напълно изяснена. По принцип не е задължително двете заболявания да съществуват в един и същи човек. Хипотиреоидизмът обаче е състояние на намалена чувствителност на тъканите към инсулина – инсулинова резистентност. Това е един от основните механизми за възникване на диабет тип две.

Двете заболявания – понижена функция на щитовидната жлеза и диабетът, имат друго общо нещо, което ги свързва по-категорично – сърдечносъдовият риск. За диабета се знае, че е риск за инфаркт. Хипотиреоидизмът също увеличава в известна степен риска от сърдечносъдов инцидент.

Защо лекарите не препоръчват лечение с билки и добавки

Причините са три. Едната е, че част от хранителните добавки и билките са с неясен състав и е възможно да се получи взаимодействие с лекарството. Има две по-важни причини – едната е, че заместването на лечението с хормони с билки ще доведе до неуспех на терапията. Обикновено различните заболявания на щитовидната жлеза не са функционални състояния, а трайно увреждане на клетките й. Билките няма как да доведат до порастване на нови клетки или синтез на хормон, защото той не може да се синтезира другаде, освен в клетките на жлезата.

Преди години се използваше изсушен екстракт от щитовидни жлези на говеда – преди масовото разпространение на стандартните таблетки със синтетичен левотироксин. Този екстракт върши същата работа като новите медикаменти, но не е с абсолютно стандартизиран състав. След проблема с лудата крава обаче продуктите със животински произход бяха много ограничени.

Третата причина, поради която не препоръчваме билки, е че част от нещата, които се препоръчват за щитовидна жлеза в нетрадиционната медицина, съдържат йод, посочва д-р Шинков. А всъщност претоварването с йод е една от причините за възникването на хипотиреоидизма и добавянето му само може да влоши нещата. Всички бабини рецепти като зелени орехчета в ракия или зелени орехи, орехова шума, са абсолютно противопоказани.

Чесън и броколи при проблеми с щитовидната жлеза

Не е нужно да се подлагате на строги ограничаващи диети само заради жлезата

диета за отслабване пречистванеПри установено заболяване на щитовидната жлеза и назначено хормонално лечение не се налагат никакви допълнителни ограничения в храната или начина на живот. Храната трябва да е балансирана като при всеки здрав човек. Само при малка част от болните – с активна базедова болест или активна тиреотоксикоза, не бива да се припичат дълго на слънце, защото това може да обостри заболяването, съветва ендокринологът. Някои дори препоръчват по същата причина да се избягват надморски височини над 1500 м. Знаем, че ултравиолетовите лъчи имат нееднозначен ефект върху имунната система и автоимунната система.

Няма основание за препоръки да не се яде риба или зеле. Може да се ядат дори орехи, но в умерени количества. Естествено е храната да съдържа малко йод. Това е достатъчно и не е излишно. Хората с повишена функция на жлезата също не бива да приемат много йод, защото той е субстрат за получаване на повече хормони. При част от тях това води до допълнително повишаване на нивата им, а ендокринологът иска да ги държи под контрол.

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -