вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолки в стомаха - кои са причините?

Болки в стомаха – кои са причините?

Болките и тежестта в стомаха могат да имат различни причини. Храненето и начинът на живот често ги причиняват или усилват. Лигавицата на стомаха произвежда солна киселина, която пази от болестотворните бактерии и помага за разграждането на храната.

За да се пази от нея стомахът образува защитен слой на лигавицата. Много от болестите на стомаха са заради нарушения баланс между агресивните и защитните фактори. Ето кои са най-честите заболявания.

Възпаление на стомашната лигавица (гастрит)

панкреатит болка в коремаСтомашната лигавица е възпалена в даден момент или хронично. Симптомите често са липса на апетит, гадене и повръщане. Може да има и тъмни на цвят изпражнения. Възпалението може да е причинено от бактерията хеликобактер (Helicobacter pylori) или да е автоимунен процес. Причинители може да са и някои лекарства – аспирин, ибупрофен или диклофенак.

Язва (Ulcus ventriculi)

Причините за язвата може да са стрес, пушене или алкохол, на също и бактериална инфекция с хеликобактер. Обезболяващи лекарства също се отразяват зле на стомаха при някои хора.

Рак на стомаха

Най-тежката причина за болки в стомаха е наличието на тумор. За съжаление болните прекалено дълго време нямат симптоми. Друг типичен симптом, който обаче е неспецифичен, защото може да се дължи и на други причини, е липсата на апетит, особено отвращение към месото. Най-застрашени са хората, които пият повече алкохол или пушат. Прекалено пикантно подправени или препържени храни също са риск.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Може ли киселини и гадене да са от сърцето? 

Болката при панкреатит е като от пронизване с нож 

При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобакер 

Хранене при язва и гастрит 

Защо усещам тежест в стомаха? 

Инфекциозни стомашно-чревни заболявания

Срещат се често в комбинация с повръщане или разстройство (диария). Причината е инфекция с бактерии или вируси, по-рядко с паразити. При децата най-честата причина са ротавирусите, а при възрастните – норовирусите.

Хранително отравяне

диета за отслабванеХранителното отравяне се предизвиква от бактерии – например салмонели или златист стафилокок. Други причинители са токсини от гъби, растения или морски дарове. Хранителното отравяне често настъпва с болки в корема и повръщане. Симптомите се появяват около 6 часа след консумацията на заразената храна.

Синдром на раздразнения стомах

При това състояние болките продължават над 4 седмици и се появяват отново и отново. Други симптоми са усещане за пълен стомах, тежест в стомаха, повишено налягане в стомаха или оригване на кисело. Не е опасно, но оплакванията може да засегнат качеството на живот. Предполага се, че вляние има и психични фактори. Причина за болките и засилено собствено движение на стомаха.

Непоносимост към някои вещества в храните – млечна захар (лактоза), плодова захар, глутен или хистамин също може да провокира болки в стомаха.

Рефлукс

Тук става дума за болестно увеличено връщане на стомашни сокове в хранопровода. Киселините са отличителен симптом на болестта.

Болести, свързани с други органи

Има редица болести на други органи, които може да провокират болки в стомаха – например на храносмилателния тракт, панкреаса, черния дроб или сърцето. Например цирозата може да предизвика болезнени крампи на стомаха. Язва на дванадесетопръстника също води до болки в тази област.

Хранене

Безобидните болки в стомаха са провокирани най-често от грешки в храненето или прекалено обилно ядене. Дори само разпъването на стомаха при преяждане може да доведе до неприятни симптоми. Прекалено мазно или пикантно ядене дразни стомашната лигавица, тъй като води до усилено отделяне на стомашна киселина. Тогава стомахът не може да отдели достатъчно от защитния слой и киселината може да засегне стомашната стена.

Кои са причините за повече стомашни киселини?

бързи закускиПикантно, мазно, алкохол и цигари, кафе, кола, лук или цитрусови плодове. Газираните напитки – преди всичко когато се пият прекалено бързо. Боб и зеле са храни, които водят до подуване и газове и също причиняват стомашни болки. Има значение и как се храним – прекалено бързото ядене води до оплаквания.

Стрес

Негативни емоции, мъчителни преживявания се отразяват на стомаха. Стресът причинява киселини, разстройство или гадене. В някои случаи води до язва.

Кога да идем на лекар?

Обикновено болките в стомаха не са страшни. Ако са свързани с конкретно състояние или лошо хранене, лесно може да се повлияят от изпитани домашни средства или лекарства.

Идете на лекар, когато:

  • Болките продължават по-дълъг период от време, хронични са или се повтарят през определен период
  • Кратки са, но много силни
  • Има и други симптоми като повръщане или кръв в изпражненията
  • Нямате никакво обяснение, на какво биха могли да се дължат.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -