сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБилки и терапии при менопауза

Билки и терапии при менопауза

Климактериум означава хормоналната промяна преди и след последния месечен цикъл. По-известен е като менопауза. В този период се променя концентрацията на половите хормони, преди всичко на естрогена и на стимулиращия фоликулите хормон (FSH). Не става дума за заболяване, а за състояние, което се преживява различно при всяка жена. Повечето от тях нямат особени проблеми или оплаквания.

За някои жени обаче симптомите при постепенната загуба на хормони създават редица неразположения. Те страдат толкова силно физически и психически, че се налага да се предприеме някакво лечение.

Менопаузата се дефинира като моментът след последния месечен цикъл изобщо. Средната възраст е около 50 г. Има обаче индивидуални различия – при някои жени моментът настъпва на 45 г. и по-рано, а при други едва след 55 г.

Под пременопауза се разбират годините преди менопаузата. В този период хормоналният баланс постепенно се променя. Отслабва продукцията на хормона прогестерон. Датите на месечния цикъл се разреждат или пък той е нередовен. Яйцеклетките узряват по-рядко. Обикновено това е във възрастта 45-50 г. Пременопаузата трае 1-2 г. Преди и след менопаузата. Съзряването на фоликулите в яйцеклетката се преустановява. Все по-често липса и съзряването на жълтото тяло, което отговаря за продукцията на прогестерон. Тъй като няма фоликули, паралелно пада и продукцията на естроген, докато мъжките хормони (които съществуват в женския организъм) се отделят в досегашния си обем. Постменопаузата започва след пременопаузата – тоест 1-2 г. след последния цикъл, докато най-после производството на естроген и гестаген постепенно замре. Това се случва обикновено около 65 г.

Тъй като в годините преди менопаузата хормонът прогестерон постепенно пада, за известно време може да се стигне до излишък на естроген. Отделянето му заглъхва едва когато окончателно спре съзряването на яйцеклетки. Първите признаци на менопаузата са, че цикълът започва да става все по-кратък. При една четвърт от жените между 40 и 50 г. Периодът от единия до следващия става все по-дълъг, а кървенето – по-интензивно.

В крайна сметка месечният цикъл спира. Най-често срещаните оплаквания и симптоми са:

  • Горещи вълни
  • Внезапно изпотяване
  • Колебания в настроението
  • Депреся
  • Нарушения в съня
  • Намалена издръжливост
  • Състояния на изтощение
  • Сухота на влагалището
  • Инфекции на пикочните пътища
  • Слабост на пикочния мехур
  • Раздразнителност
  • Нервност
  • Теглото се покачва
  • Напрежение в гърдите
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето 
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване
Хормонозаместителна терапия топи мазнинките
Сладкото и месото табу за жените в менопауза

Намаляването на женските хормони повишава риска от остеопороза (загуба на костна маса). В началото болестта почти не предизвиква симптоми. Често се открива едва при някое нелепо счупване на става.
Увеличават се инфекциите на пикочните пътища. Често причинителите попадат от ануса в посока пикочните пътища и стигат до пикочния мехур. Симптомите са позиви за често уриниране, пареща болка при малка нужда, болка в бъбреците и температура. При менопаузата все по-често се проявява слабост на пикочния мехур. Намаляващите нива на естрогена водят до деградация на лигавицата на пикочния мехур и уретрата. Освен това се губи еластичността на тъканите в малкия таз, а това затруднява контрола върху уринирането.

Ако се наложи да търсите лекарска помощ заради менопаузата, специалистът ще назначи изследване на концентрацията на различните полови хормони. Тя показва в коя фаза на климактериума точно се намира жената. Дали ще бъде назначена хормонозаместителна терапия, зависи от индивидуалното състояние и потребности. Принципът е: колкото е възможно по-малко хормони, точно колкото трябва. Възможно най-ниската дозировка се прилага за възможно най-кратък период. Питайте лекаря за възможни странични ефекти!

Монотерапия или комбинирана терапия

Принципно се различава между монотерапия, която се прилага само с естрогени, или комбинирана терапия (естроген и гестаген). Тъй като само естрогените могат да провокират твърде много удебеляването на лигавицата на матката, а оттам и риска от рак на матката, по правило лекарите препоръчват комбинирана терапия. Ако при някоя жена е отстранена матката, няма основание да се дават гестагени. При сухота във влагалището се препоръчват кремове, свещички или гелове с естрогени. Така те действат веднага на място. Отделно може да се прилагат лубриканти.

Растителни препарати

Има растения, които могат да облекчат симптомите при менопауза – това са т.нар. Аврамово дърво (Agnus castus), черен кохош, цимифуга (Cimicifuga racemosa). И двете билки съдържат фитохормони, които наподобяват ефекта от естествените хормони в човешкия организъм. Срещу смущения в съня действат растителни препарати, които съдържат валериан, маточина или пасифлора. Жълтият кантарион може да подобри депресивни състояния и нервност. Важно е да знаете, че дори билките имат странични ефекти или влизат във взаимодействие с други медикаменти. Само лекар може да ви консултира дали всичко е както трябва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Няколко причини да ядем редовно лук 
Мъжете също имат климактериум – казва се хипогонадизъм
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит
Кога се прилага хормонозаместителна терапия при менопауза

Има прости рецепти, които помагат не само при менопауза, но и въобще, когато говорим за психично и физическо благополучие:

Движете се повече
Хранете се балансирано (редовно и с разнообразни продукти)
Поддържайте нормално тегло
Откажете се от никотин и алкохол
Спете достатъчно

С напредването на възрастта кожата образува по-малко меланин, който е отговорен за почерняването на слънце и пази от изгаряне. Затова и защитата от ултравиолетовите лъчи трябва да е по-грижлива в критическата възраст – крем с висок фактор, дрехи от материя, която не пропуска слънчеви лъчи, шапки и слънчеви очила. Това намалява и вероятността от старчески петна по-късно.

Друг съвет е да се приемат достатъчно течности, донякъде и за да защитят кожата си от изсъхване. Препоръчват се 2-3 л дневно, главно вода, плодов чай или пресни сокове. Ако страдате от хронично заболяване на сърцето или бъбреците, консултирайте се с лекаря за подходящото количество течности.
Много от неприятните симптоми на критическата възраст изчезват, ако жената се погрижи да елиминира стреса и да прилага техники за релаксация – дихателни упражнения, йога, медитация или автогенен тренинг за отпускане на мускулите.

Консултант д-р Гюнтер Раб, специалист по акушерство и гинекология, доцент към Техническия университет в Мюнхен.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -