петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПриродни вещества в помощ на лекарствата за рак

Природни вещества в помощ на лекарствата за рак

Природни вещества – полифеноли, могат да подпомогнат терапията на онкоболни. Това съобщават учени от Орегонския държавен университет. Има ефективни медикаменти за лечението на рака, но много от тях дават странични ефекти. Някои са толкова сериозни и опасни, че се налага ограничаване на дозата на лекарството.

Такъв е случаят с популярните медикаменти, които съдържат веществото доксорубицин. Те са много ефективни за терапия на рака на лимфната система, на гърдата и яйчниците, а понякога и за други видове тумори. Най-добре действат, ако преди това не е прилагана химиотерапия. Може да се използва обаче само за ограничено време заради сериозните си странични ефекти, въпреки че опитът на онколозите сочи, че тези лекарства нерядко напълно стопяват туморите.

Някои от тях могат да се овладеят, например:

  • Левкопения (намаляване на броя на белите кръвни телца)
  • Алопеция (окапване на косата)
  • Проблеми в стомашно-чревната област.

Лекарството обаче може да окаже токсично влияние върху сърцето и този ефект почти не може да се овладее, коментират специалистите. Кардиотоксичност означава, че продължителният прием на доксорубицин променя функцията на сърцето, самото сърце също се променя. В най-тежките случаи може да настъпи спиране на сърцето. Това налага ограничаване на медикамента.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Екстракт от хибискус убива ракови клетки! 
Аронията – уникално лекарство за рак 
Гроздовите семки увеличават ефекта от химиотерапията 
Грейпфрутът увеличава ефекта от химиотерапията 

Учени от Орегонския университет обаче откриха, че терапията може да се подпомогне от определени растителни вещества. Те са способни да намалят силно кардиотоксичността на доксорубицин, а понякога и напълно да я елиминират. Става дума конкретно за два полифенола – ресвератрол и кверцетин. Двете вещества са достатъчно добре проучени в различни изследвания. В натурален вид ресвератрол се съдържа в обвивката на тъмното грозде, във фъстъците и някои ягодоплодни. Той е част от имунната система на растенията и действа като антиоксидант – пази организма от вредните отпадъчни вещества на обмяната. Кверцетин също се среща в обвивката на плодове и зеленчуци – каперси, чай, лук, боровинки, зелено листно зеле, ябълки, пресен лук и др.

Учените от САЩ успели да повишат усвояемостта на тези вещества и да ги получат във форма за инжектиране. Целта е да се постигне терапевтична концентрация на полифенолите в кръвта. Точно тя показала, че може да намали значително кардиотоксичността на доксорубицин. Освен това двете растителни вещества успели да подобрят ефективността на лекарствата за рак, като повишили чувствителността на туморните клетки към медикаментите.

Проучването е публикувано в Journal of Controlled Release

Източник: Medizinauskunft.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -