петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПроф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести

Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести

Доказано е, че ракът не е една, а 200 различни болести. Във всеки орган може да има няколко различни вида рак, казва проф. Асен Дудов, председател на дружеството по медицинска онкология и началник на Клиника по медицинска онкология в Онкологичен център Сити Клиник. На фона на тази констатация притеснително е, че само около една трета (34-38%) от онкоболните в България стигат до терапия.

Химиотерапия – какви са ползите за пациента

Статистиката остава една и съща през последните 20-25 г. Една от причините е, че понякога хирурзи в по-малките населени места съветват пациентите си „да не ходят да ги тровят, тъй като те са изчистили всичко“. Но ако човекът си направи химиотерапия, ще живее много по-дълго и дори може загине от друга болест, подчертава проф. Дудов.

По думите му все пак през последните години има повече информация, достъпна и през интернет. Така хората сами се убеждават, че само хирургията не решава проблема, че лечението е комплексно. То често съдържа и облъчване, и химиотерапия, а понякога е възможно излекуване.

Много неприятно е да се дават подобни съвети и да се настройват хората срещу химиотерапията, допълва проф. Дудов. Те спестяват много пари на болниците, на здравната система, но не са най-доброто за самия пациент. Когато повече хора се информират и потърсят правата си, изведнъж кандидатите за лечение се оказват много повече. Затова и разходите за онколекарства непрекъснато нарастват.

От една страна масовата, профилактичната химиотерапия не е чак такъв финансов проблем, тя удължава живота на пациентите. Медицината се развива бурно през последните години и става все по-скъпа. Няма как парите да бъдат същите година след година, когато старите терапии са стрували по няколкостотин лева, а новите таргетни – десетки хиляди.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Разработват ново лечение за агресивния рак на гърдата 
Ваксина се бори с тумори по нов начин – спира им кислорода
Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво
Махането на лимфни възли при рак на гърдата било остаряло

Таргетната терапия е скъпа, но ефективна

„При един от видовете рак на гърдата, който вече се лекува успешно, профилактично следоперативно за 12 месеца се дава едно лекарство, което струва 72 000 лв. на жена. Без това лекарство тя със сигурност ще умре, дори ако ракът е хванат в най-ранен стадии, гърдата е запазена, всичко е минало идеално, няма засегнати лимфни възли под мишницата. Тя обаче е носител на генетична особеност и ако не проведе това 12-месечно лечение, след година или две болестта се връща. Това са предимно млади жени“, разказва специалистът.

Проблемите с достъпа до новите таргетни терапии са свързани с това, че болниците имат всяка година един предварително определен делегиран бюджет. Новите лекарства струват много пари, естествено е, че не може веднага да се включат всички пациенти, които биха се повлияли.

Не трябва да се забравя, че може да има и по-стари, но не по-малко ефективни лечения. Някои от новите просто са по-удобни – например, вземат се таблетки през устата вместо да се включват системи, няма гадене и повръщане и т.н. Но просто няма как веднага всички да ги получат.

Според него честният подход изисква да се прецени финансирането и ако не могат всички онкоболни да бъдат лекувани, да се каже за колко ще стигнат средствата. Другият вариант е да се подсигурят средства за всички пациенти, да се направи една единна електронна система, за да се знае кой лекар какво изписва.

Преди няколко години въвели електронна система – знаело се къде, какво има в аптеките в страната. Трябваше да бъде пуснато нейно разширение, което да позволи лекарството да се изписва през ЕГН на пациента със УИН на лекаря. Това са уникални номера, които не могат да бъдат повторени и всичко е прозрачно. Преди години я сложиха в онкологичните лечебни заведения, но изведнъж се оказа, че няма договор за поддръжка.

МЗ възложило да се изработи система, но не и да се поддържа. Впоследствие за 6-7 месеца тя се разпадна напълно. Докато не бъде пусната нова такава работеща система, няма да има прозрачност, категоричен е проф. Дудов.

Неправилно е уролози да лекуват рак на простатата

В момента рак лекуват и специалисти, които нямат достатъчно квалификация за това, предупреждава той. Най-често става дума за тумори на простатата. Вземането на решение за най-правилното решение на конкретния пациент е сложно и трудно, казва проф. Дудов. Вече има таргетно, прицелно лечение при рака на простата.

„Отстрани може да изглежда лесно, но изисква познаването на сигнални пътища, на вътрешната медицина, за да може да се работи с такива лекарства. Уролозите нямат нито квалификацията, нито уменията да провеждат такова лечение“, смята той.

Урологът установява с биопсия, че пациентът има рак на простата и го праща за хормонална терапия. Пациентът е много благодарен – болките изчезват, години наред заболяването може да се поддържа с най-евтини ендокринни лекарства. Пациентът е доволен, редовно ходи и си плаща на частно при условие, че може да получи безплатно същите тези лекарства или много по-добри в районното си онкологично заведение с протокол от касата, изтъква проф. Дудов.

Такива болни не са адекватно проследявани, не се следи дали туморът няма да метастазира в скелета, във вътрешни органи. Когато това се случи, а то рано или късно се случва, му казват: „Бягай до онкологичния диспансер или онкологична клиника. Пациентът остава изненадан, защото си е мислил, че това е правилния специалист, а това далеч не е така. През това време са му давани какви ли не лекарства и то такива, които вече десетилетия не се дават – например рутинно се използва интермитентното даване на лекарство, т.е. със спирания, с терапевтични паузи, за да не се изгради резистентност.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -