четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолката при панкреатит е като от пронизване с нож

Болката при панкреатит е като от пронизване с нож

Броят на пациентите с хроничен панкреатит непрекъснато се увеличава. По думите на специалисти операциите на задстомашната жлеза почти са се изравнили с тези на апандисити. Главната причина за това е небрежното отношение към храненето. Състоянието на панкреаса е в пряка връзка с качеството на продуктите и начина, по който ядем.

Храната на средностатистическия европеец е пълна с консерванти, подсладители, усилватели на вкуса и оцветители. Към тях може да прибавим бързите закуски, газираните напитки, мазната храна и алкохолът. Затова не е чудно, че задстомашната жлеза боледува все по-често. Алкохолът, мазнините, тютюнопушенето водят до промяна на състава на панкреатичния сок, а това предразполага към възпаление на жлезата. Има и други причини като наследственост, травми на корема, паразитни заболявания, но техният дял е доста по-малък. Възпаленията и камъните в жлъчния мехур обаче въздействат върху състоянието на панкреаса и те са в пряка зависимост от начина на хранене. По правилото едно зло не идва само, диетичните грешки, неправилното хранене, мазнините, модерното хранене могат да ни създадат главоболия с жлъчката, черния дроб, панкреаса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати
На какво се дължи необяснима болка под лявото подребрие?
Опасно ли е разширяването на панкреасния канал?
Остра болка горе в корема издава панкреатита

Кои са типичните сипмтоми на панкреатита?

Ако настъпи остро възпаление, най-често след празнична трапеза с обилна консумация на алкохол и мазни мезета появата на остра болка, описвана като кинжална (като от пронизване с нож) в медицинските учебници, ще ни отведе неминуемо при лекар. В голяма част от случаите обаче при хроничните възпаления няма изявени симптоми. Може да се яви тъпа болка под лъжичката, тежест, дискомфорт след хранене, подуване на корема, куркане на червата. В тоалетната, ако наблюдаваме изхожданията, ще направят впечатление неоформени изпражнения, несмляни частици храна. Това е така, защото болният панкреас не функционира правилно, не отделя достатъчно ензими за смилане на храната и ферментацията и гниенето в червата ще причинят тези явления.

Често хората вярват, че ако потърпят, ще им мине. Тази нагласа е напълно погрешна. Недиагностицираният навреме панкреатит води до усложнения, често доста сериозни, като блокиране на отделянето на жлъчка, инфекции с еволюция до перитонит и не на последно място – до рак на панкреаса – едно от най-агресивните и трудно поддаващо се заболяване от групата на онкозаболяванията.

Ако дискомфортът, болката в корема не отзвучават за 1-2 денонощия, наложително е да се потърси лекарска помощ. Ако към тях се появят гадене или повръщане, повишена температура, започне диария или се измени цветът на изпражненията, посещението на лекар трябва да бъде незабавно. Промени в лабораторните показатели като серумна амилаза, ехографията на коремните органи, фиброскопското изследване и други ще определят правилната диагноза.

Панкреатит – наставката „ит“ означава възпаление. Панкреасът, познат още като задстомашна жлеза, е орган с форма на пирамида, разположен зад стомаха. Той има ендокринна функция, тоест произведените от него хормони се излъчват в кръвта. Такъв е инсулинът, отговорен за усвояването на въглехидратите. Но панкреасът има и екзокринна функция, тоест излъчва ензими в началния отдел на тънките черва, които осъществяват смилането на храната. При боледуване на панкреаса ще боледува и усвояването на храните, ще се наруши и усвояването на въглехидратите.

Как да се пазим?

  • Да се ограничават животинските мазнини и алкохолът
  • Забравете фритюрниците, модерните вериги за бързо хранене
  • Избягвайте храни с опасни хранителни добавки
  • Яжте половин килограм пресни плодове и зеленчуци и пийте прясно изцедени сокове всеки ден. Пресните плодове и зеленчуци съдържат ензими, които са съюзници на панкреаса и помагат за правилното смилане и усвояване на храните.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -