петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се предпазим от гъбички по стъпалата?

Как да се предпазим от гъбички по стъпалата?

През лятото много хора се оплакват от гъбична инфекция между пръстите на краката, а тя често поразява и ноктите – онихомикоза. Това е досадно състояние, причиняващо деформация на ноктите и миризма на краката. Лечението е трудно, резултатите по-често – незадоволителни. Най-добре е да се предпазим от гъбична инфекция. Гъбите се развиват най-добре след дъжд и в топло време, обичат топлина и влага.

Същото се отнася и за микроскопичните гъбички, които се развиват по повърхността на тялото ни – между пръстите, в слабините, под гърдата при жените, в подмишниците. В горещо време се засилва потенето, лятото с повишаване на температурите, а това създава условие да се увеличат тези инфекции.

Гъбичките са навсякъде – върху плодовете и зеленчуците, в хляба, чувстват се чудесно в сауните и басейните. „Екстрите“ в менюто си получават от кожата и космите. Умеят да изсмукват хранителни вещества дори от бедни находища и употребяват пълноценно почти всички продукти на тялото ни.

Лечението на гъбичките по ноктите е поне 3 месеца

Използват и друга човешка слабост – прекомерната употреба на антибиотици. Тя отваря врата пред лавинообразното им размножаване. Другата предпоставка са нарушени правила на хигиена. Ако няма „закваска“, няма да има и гъбична инфекция.

Гъбичките са дерматофити – с други думи обичат кожата. Дрождеподобните или плесенните гъбички се чувстват комфортно между пръстите и в кожните гънки. Размножавайки се, те оставят по обувките спорите си и попадайки върху кожата на нова жертва, пламва нова инфекция.

Размяната на обувки, меренето на обувки, носенето им на босо, стъпването по мокрия под на басейна или в сауната може да донесе гъбична инфекция. Също така гъбичната инфекция може да се пренесе чрез чужда нокторезачка, гребен и дори хавлия.

Затова лекарите съветват да не се ползват чужди обувки и тоалетни прибори. А по мокрия под на басейна да не се стъпва на босо. След това краката да се измиват със сапун и топла вода и между пръстите, да се подсушат добре и да се намажат с масло от чаено дърво.

Д-р Атанас Михайлов 

Свързани теми: При диабетна полиневропатия стъпалата изискват специална грижа

Пневмонията се причинява от вируси, бактерии или гъбички

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -