петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЖените под стрес раждат повече момичета

Жените под стрес раждат повече момичета

Могат ли майките да повлияят върху пола на бебето при зачеването? Научно подкрепените отговори са малко, но фактите потвърждават, че това наистина може да се случи, пише в. „Билд“. Ако жената е подложена на силен стрес, преди да забременее, вероятността е по-голяма бебето да е момиче, твърдят учени от САЩ и Великобритания. Статистиката сочи, че след големи кризи или инциденти като 11 септември или падането на стената в Германия, се раждат повече момиченца.

Учени от университета Оксфорд наблюдавали в дългосрочно проучване 338 жени от Великобритания, които планирали да имат деца. Бъдещите майки водели дневници и редовно изследвали кръвта си за нивото на кортизол, известен като хормон на стреса. От 130 деца, които жените родили 58 били момчета и 72 момичета. При жените с най-високо ниво на кортизол в кръвта вероятността да родят момиче била с 75% по-висока.

Учените още гадаят какви точно процеси отключва кортизолът в тялото на жената, че да повлияе върху пола на бебето. Хромозома на бащата решава дали то ще е момче или момиче от момента на оплождането. Предишни проучвания навеждат на извода, че кортизолът не позволява на мъжките ембриони да се загнездят в матката или пък става причина за изхвърлянето им. Природата може да е решила така, понеже за съхраняването на вида са необходими повече жени, отколкото мъже, коментира в. „Билд“.

Наред с научните тълкувания битуват и много народни поверия кое помага на майката да се сдобие с мъжко или женско отроче. Ако иска момиче, трябва да консумира големи количества шоколад. Същият ефект има и похапването на риба и зеленчуци. В САЩ е разпространено схващането, че за момиче помага пиенето на кока-кола.

Ако родителите държат бебето да е момче, и двамата трябва да наблегнат на червеното месо като говеждо и свинско. Солети е всякакви солени мезета също помагали. Сладкишите обаче били табу. За момче сексът трябвало да се практикува когато луната е първа четвърт, по възможност само нощем и на нечетни дати.

За момиче подходящо било пълнолунието, сексът следобед и на четни дати. Всеки е свободен да вярва или не на подобни суеверия, допълва в. „Билд“. От научна гледна точка момче се зачева с по-голяма вероятност, ако двамата партньори правят секс малко преди овулацията.

Сперматозоидите, които носят Y-хромозома, която всъщност е решаваща за мъжкия пол, се движат по-бързо от другите. Затова пък те не живеят толкова дълго, така че нямат време да чакат много яйцеклетката. Колкото по-късно е сексът след овулацията, толкова по-голяма е вероятността бебето да е момиче. Според учени този метод дава 70-75% точност.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -