вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗъбите на хората могат да се възстановяват сами

Зъбите на хората могат да се възстановяват сами

При акулите и други риби нови зъби никнат през целия живот и то многократно. А пък човекът сменя зъбите си само веднъж. Сега обаче учени от Университета на Шефилд открили, че и хората имат същите гени, отговорни за растежа на нови зъби при акулите, пише The Daily Mail. Това дава надежди, че и при човека те могат да никнат повече пъти.

Учените изследвали ембриони на зъбите при акули котка и идентифицирани гените, участващи в образуването им. Те се намирали в зъбната пластина, която отговаря за развитието и възстановяването на зъбите. Същите гени са налични и при човека от времето, когато хората и акулите имали общ предшественик. Въпреки това обаче след замяната на млечните зъби с постоянни, тези гени обикновено се изключват.

Като цяло, с растежа на зъбите са свързани около 400 гени. Специалистите се надяват, че ще успеят да повишат активността им за регенериране на човешките зъби. Не бързайте обаче да се радвате – научните изследвания ще отнемат много дълго време. Рядко при хората се наблюдава поникването на допълнителни зъби. Например, известен е случаят на 11-годишно момиче, което има 81 зъба.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -