четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗа мозъка е най-добре, ако спим на една страна

За мозъка е най-добре, ако спим на една страна

Позата по време на сън може да повлияе върху риска от развитие на заболявания като алцхаймер, сочи ново проучване. Хората, които спят на една страна, помагат повече на мозъка си да се изчисти по-добре от натрупаните през деня химикали. Тази поза е по-добра за сивото ни вещество, отколкото спането по гръб или по корем.

Повечето хора спят на една страна

мозъкПовечето хора, а и много животни спят на една страна и това може да се тълкува като еволюционен начин да се опитаме да предпази мозъка си от алцхаймер. Вече е установено, че докато ние спим, мозъкът усърдно се труди за премахване на токсините, натрупани в будната фаза. Отлагането на някои от тези съединения – плака, могат да причинят алцхаймер и други неврологични заболявания, припомнят експертите.

Предишни изследвания от Университета на Рочестър в Ню Йорк установиха, че за разлика от останалата част от тялото, която ползва лимфната система, за да се освободи от токсините, мозъкът има свой отделен метод за отстраняване на отпадните вещества. Според учените процесът за прочистване на мозъка отнема толкова много енергия, че би попречил на нашето мислене, ако се прави, когато сме будни. Това обуславя необходимостта да се спи.

Възрастните мислят по-бавно, защото мозъкът им е пълен с информация

Прочистването на сивото вещество е свързано с позата при сън

„Мозъкът има на разположение ограничена енергия. Оказва се, че поради това трябва да избира между две различни функционални състояния – будно за натрупване на знания и впечатления или заспало за прочистване“, каза д-р Майкън Недергард, който ръководи проучването. „Мислете за него като за дом, където се провежда парти. Можете или да забавлявате гостите, или да почиствате къщата, но не и двете неща едновременно.“

Сънят служи на мозъка, за да се чисти от токсините

При новото проучване глимфатичната система на мозъка, която е отговорна за неговото „почистване“, е била наблюдавана и анализирана с помощта на ядрено-магнитен резонанс. По-специално учените наблюдавали в коя поза по време на сън тази система е най-ефективна. Така се потвърдили предположенията им, че спането настрана е най-добро за „прочистването“ на мозъка. Много видове деменция са свързани с нарушения на съня, включително трудности при заспиване, припомнят експертите.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -