Ваксина се бори с тумори по нов начин – спира им кислорода

PRINT
laboruntersuchung

Нова ДНК-ваксина TEM1 -TT, представена от Университета на Пенсилвания, дава обещаващи резултати за нов подход в битката с рака. Препаратът действа не върху раковите клетки, а върху кръвоносните съдове, по които те се разпространяват в организма. Паралелно с това ваксината стимулира по-добър имунен отговор.

Разработката е дело на екип, ръководен от Андреа Фачабене. Новият медикамент действа върху клетките, които носят на повърхността си протеина TEM1 (тумор-ендотелен маркер 1). TEM1 активно се отделя в туморните тъкани, но в здравите тъкани почти не се среща. Това прави ваксината ефективна и безопасна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ракът на маточната шийка покосява и млади жени на 23 г.
Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV
Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво
Високи дози витамин С усилват ефекта на химиотерапията

Тя се свързва с TEM1 и потиска образуването на кръвоносни съдове в тумора, като по този начин им отрязва притока на кислород и хранителни вещества до туморното образувание. По този начин то спира да расте. До момента ефективността на ваксината е проверена върху мишки с три вида рак – на гърдата, на дебелото черво и на маточната шийка.
При всички гризачи се наблюдавало забавено развитие на тумора, като нови съдове не се образували. Важно е още, че не са наблюдавани странични ефекти. Учените вярват, че в бъдеще тази ваксина ще може да се използва още за профилактика на тумори и в комбинация с химиотерапия и лъчетерапия. Предстои скоро да започнат клинични изпитвания върху хора.

Източник: Ремедиум

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *