четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ носа на някои хора се крие суперантибиотик

В носа на някои хора се крие суперантибиотик

Група учени от Университета на Тюбинген съобщават, че в носа на някои хора може да се открие „ново лекарство“ с действието на мощен антибиотик. Научната разработка, в която се описва уникалната терапевтична субстанция в носната микрофлора, е публикувана в списание Nature.

Според експертите в лигавицата на носа на човека се откриват различни бактериални култури. Те са разнообразни, но сред тях открили щама IVK28 на Staphylococcus lugdunensis, която отделяла вещество, наречено от биолозите „лугдунин“.

Веществото действало като мощен наркотик с широк спектър на действие. Интересното е, че една бактерия произвежда субстанция, която има мощен антибактериален срещу друга, много опасна бактерия – златист стафилокок (Staphylococcus Aureus). Тези свойства на лугдунин са били доказани при експерименти с мишки с помощта на секрети от носа.

За съжаление новооткритото терапевтично вещество не се намира в носа на всеки, а само при един от 11 души. При микробиологичен анализ на проби от носовете на 187 пациенти бактерията-чудо Staphylococcus lugdunensis  била открита само при 9.1% от тях.

Химическата структура на лугдунин представлява цикличен пептид от пет аминокиселини (D-валин, L-триптофан, D-левцин, L-валин, и D-валин). Това е първото известно на науката вещество с подобна структура, което има бактерициден ефект“, коментират клиницистите за откритието си.

Проблемът с нарастващата резистентност към съществуващите антибиотици и липсата на нови ефективни лекарства срещу бактериите се разисква отдавна. Затова откритието на германските учени събужда голям интерес. По кожата и лигавицата нормално живеят доста бактерии, микроби и всякакви болестотворни причинители и няма как човек да се изолира от тях. Затова хората с отслабена имунна система поради една или друга причина са в особен риск. Откритието на учените от Тюбинген отварят нови пътища за стратегии за избягване на инфекциите, както и за разработване на антибиотици от нова генерация.

Съобщението на учените от Тюбинген можете да видите тук.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -