четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ Бургас спасиха жена с 8 кг тумор на яйчниците

В Бургас спасиха жена с 8 кг тумор на яйчниците

Гинеколози от МБАЛ Бургас оперираха 54-годишна пациентка с огромен тумор на яйчниците. Операцията е извършена по спешност. Формацията тежи повече от 8 кг, а диаметърът й надхвърля 40 см. Жената постъпва в болницата миналия петък, със силни болки. Коремът й изглежда като на бременна в деветия месец. Ехографът показва образувание с яйчников произход. Туморът притиска вътрешни органи и застрашава живота на жената.

По време на  операция в оптимален обем туморът е премахнат много внимателно, за да не се наруши целостта му. „Това е много важно, защото ако се спука, а впоследствие се установи злокачествен процес, това може да доведе до разсейки в корема и да влоши прогнозата“, обясни началникът на Гинекологично отделение д-р Радослав Горанов.  Срастванията в корема допълнително усложняват интервенцията, но екипът, съставен от гинеколозите д-р Радослав Горанов, д-р Златин Трепечов, д-р Ивон Ангелова  и анестезиолога д-р Таня Ганчева се справя перфектно .

 Пациентката е в стабилно общо състояние и се възстановява  под грижите на персонала на Отделението по гинекология. Факт е, че за да се образува формация с такава маса е нужно дълго време. „Съветът ми към всички жени е да посещават своя гинеколог поне веднъж годишно, защото понякога дори един пропуснат преглед може да доведе до сериозни последици за здравето“, препоръча д-р Радослав Горанов.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -