петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУчени предупредиха: Повишените нива на калций са риск за инфаркт

Учени предупредиха: Повишените нива на калций са риск за инфаркт

Исхемичната болест на сърцето, която често води до инфаркт, е една от най-често срещаните причини за смърт в целия свят. Затова учени от Каролинския институт в Швеция проведоха проучване, чиято цел е да внесе яснота, кои гени оказват влияние за повишаване на риска.

Известно е, че повишените нива на калций в кръвта увеличават риска от исхемична болест на сърцето. Калцият играе важна роля за образуването на кръвни съсиреци в съдовете, оказва влияние за регулацията на кръвното налягане и свиването на мускулите. Нивата му в кръвта са свързани не само с храната, но и с гените, съобщава Medical News Today.

Генни мутации водят до повишени нива на калций в кръвта

Фокусът на шведското проучване е кои хора имат генетично предразположение към по-високи нива на калций в кръвта. Обхванати са 184 305 души. От тях 60 801 били диагностицирани с исхемична болест на сърцето. В тази група 70% били претърпели вече инфаркт. Анализ на техния геном позволил да се идентифицират шест генетични варианти, свързани с нивото на калций в организма. Оказало се, на по-високите нива на калций и възникването на сърдечно заболяване имат обща генетична основа.

Все пак учените признават, че изводите от проучването им имат ограничено тълкуване. Те се отнасят главно до рисковете, свързани генетични варианти на калций-чувствителния рецептор. Това е протеин, чиято цел е да поддържа стабилни нивата на калция в организма.

Шведските експерти не могат да кажат с категоричност дали допълнителният прием на калций като добавка повишава риска от сърдечносъдови заболявания. За това са необходими допълнителни проучвания.

Новите препоръки за калция са със сериозни ограничения

Калцият дълго време се препоръчваше като много полезен за възрастните и те дори бяха съветвани да го приемат като хранителна добавка. Говореше се, че той пази от остеопороза. Едва напоследък учените започнаха да предупреждават, че хранителните добавки с калций могат да бъдат опасни. Те спомагат за натрупването на плаки в кръвоносните съдове. Предупреждението е на учени от университета „Джонс Хопкинс“. Ограниченията са само за добавките. Храните с високо съдържание на калций са полезни за сърдечно-съдовата система.

Той показал анализ на здравни досиета, събирани 10 г. В тях имало информация за диетата на 2700 души. Хранителните добавки с калций да се приемат само по лекарско предписание. Това е категоричният извод на специалистите. В реалния живот обаче много хора приемат добавен калций в храната или напитките, без изобщо да осъзнават това. Според учените 43% от възрастното население консумират такива продукти.

Разпространено е вярването, че колкото повече калций се консумира, толкова по-здрави ще бъдат костите и зъбите. Излишъкът на калций обаче вреди на сърдечно-съдовата система. Това важи особено за възрастните, чийто скелет вече е пораснал напълно. Наличието на повече калций в организма не укрепва автоматично скелета. Той не може да се изхвърли напълно с урината. Натрупва се в меките тъкани, в аортата и артериите. Това ограничава нормалното кръвообращение и увеличава риска от инфаркт, се казва в изявление на университета.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -