вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТригодишно момиченце разви старчески диабет

Тригодишно момиченце разви старчески диабет

Момиченце на три и половина години е най-малкото дете, болно от диабет тип 2, който е известен и като старчески диабет, защото се свързва с развитие в напреднала възраст. Шокиращата новина е представена пред Европейската асоциация за изследване на диабета на конференция в Стокхолм.

Ендокринолозите обаче от десетина година наблюдават бързо подмладяване на пациентите заради нездравословното хранене и затлъстяването Момиченцето, което е най-малкият пациент с диабет тип 2, е дете на испанци, които живеят в Тексас. Диагнозата била поставена, след като родителите го завели на лекар заради бързо напълняване – на тази възраст тежало 35 килограма.

Това го нарежда сред 5-те процента от свръхзатлъстели деца в яслена възраст. Както и в топ 5% за висок индекс на телесна маса, който медицината използва като мярка за затлъстяването. Въпреки че и двамата му родители са били с наднормено тегло, момиченцето нямало фамилна анамнеза за диабет. Но разговорът с майката и бащата показал недвусмислено, че семейството има лоши хранителни навици. Тяхната обичайна храна била с високо съдържание на калории и мазнини.

Освен че било много дебело, детето изпитвало прекомерна жажда и често уринирало, което накарало лекарите да го изследват за започващия в детството диабет тип 1. Тестовете изключили тази форма на заболяването. Оказало се, че е със старчески диабет – тип 2. Детето било поставено на метформин – перорално лекарство за хора с диабет тип 2. А семейството било инструктирано да промени вида на храната, да намали размера на порциите и да насърчава момичето повече да се движи и спортува.

Терапията сработила. Испанчето започнало да отслабва и след 6 месеца било намалило теглото си с 25%, а кръвната му захар влязла в норма – при децата е възможен такъв пълен обрат. Което е основание диабетолозите да настояват за скрининг на децата с наднормено тегло. Така се надяват да постигнат ранна диагностика и с подходяща терапия и промяна на начина на живот да предотвратят хронифицирането на заболяването.

Източник: The Guardian

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -