четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТри болници връщат безнадеждно болна, частен център й предлага експеримент

Три болници връщат безнадеждно болна, частен център й предлага експеримент

Лекари от три болници отказват да приемат онкоболна жена, съобщи Нова телевизия. На 29-годишната Гергана Вълчева й е отказано и кръвопреливане, тъй като заболяването е твърде напреднало. Никоя болница в момента не може да си позволи да държи прекалено дълго болен в терминален стадий, обясниха от министерството на здравеопазването. Това  се дължи на пролука в нормативната база.

Липсва стандарт за палитивни грижи. От август 2012 г. е назначена работна група със заповед на министър Десислава Атанасова, която трябва да го подготви. В стандарта ще бъдат утвърдени алгоритмите за терапевтично поведение, както и изискванията, на които трябва да отговарят лечебните заведения, за да могат да сключат договор с касата по пътеката за палиативни грижи.

Случаят с Гергана е драматичен и за съжаление не е единствен, защото е свързан със системата сега, признават от ведомството. Проблемът тръгва през пролетта на миналата година от гинекологично заболяване. Първата лекарска констатация е маточен кръвоизлив, назначено е лечение с противозачатъчни. Проблемът обаче не изчезва, а се задълбочава. Следват редица изследвания и обикаляне по болници.

Лекарите откриват злокачествени туморни клетки в белия, черния дроб и стомаха. Не могат обаче да изяснят къде е основният тумор. Онколозите са единодушни само в едно – момичето е в терминален стадий и не може да се приложи химиотерапия, защото тя е твърде слаба в момента. Такова лечение би я убило на мига. Казвали на майката, че е по-добре Гергана да бъде оставена да си изживее дните. Жената обаче отказва да се примири с това, че надежда няма. Лекарите изписвали само обезболяващи, разказва тя през сълзи пред „Здравей, България“. „Те не са богове, за да решават кой ще живее, на кого ще помогнат и на кого не, само господ знае колко ще живееш“, допълва майката.

Отказът на големите болници води Гергана и родители й в частна клиника, където им предлагат алтернативно лечение. Става дума за центъра „Интегративна медицина“. За него през август БНТ излъчи репортаж с журналистическо разследване. Ето какво се казва в него: „Лекари без необходимата квалификация незаконно лекуват онкоболни със спорен метод, който е извън всякакви медицински стандарти. Медицинският център „Интегративна медицина“ вече е бил затварян след проверка на медицинския одит. Въпреки това в центъра продължават да прилагат химиотерапия и други рехабилитационни процедури.“

Правихме проверка по случая, болниците нямат вина, каза шефът на „Медицински одит“ д-р Светлозара Илиева. Не било вярно, че не се знае къде е основният тумор – той е в гастроентестиналния тракт. Затова от първата болница „Токуда“ препращат Гери в Онкологията. Там обаче преценяват, че тя не може да понесе химиотерапия. Третата болница е „Пирогов“- там отказват кръвопреливане по думите на майката. Не открих такава пациентка в журналите, каза д-р Стоян Сопотенски, зам.-шеф на болницата. Кръвопреливането не се прави по желание на пациента, а по лекарска преценка. Като онкоболна Гери би трябвало да получи указания за терапията си от специалист, който е запознат със състоянието й.

В центъра „Интегративна медицина“ се наемат да приложат експериментална терапия, която е в разрез със съществуващите медицински стандарти у нас. Центърът вече е затварян веднъж за незаконна дейност – там нямат онколози, нито пък право да правят химиотерапия. В момента одитът е задвижил процедура за повторното отнемане на лиценза му след повторна проверка, допълни д-р Илиева. По думите й там спекулират с мъката на родителите на тежко болното момиче, като им вдъхват напразни надежди.

СНИМКА: НОВА ТВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -