четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТрансплантираха цяло лице успешно на мъж в САЩ

Трансплантираха цяло лице успешно на мъж в САЩ

След 15 г. изолация Ричард Лий Норис от САЩ най-после може да се върне към нормалния живот благодарение на най-продължителната и детайлна трансплантация на лице (на снимката преди и след нея). Преди това 37-годишният мъж живеел като отшелник, ходел да пазарува само нощем, за да избегне коментарите и втренчените в него погледи. Днес се наслаждава на свободата да ходи на голф и за риба.

Норис пострадал през 1997 г. при инцидент с оръжие. Тогава загубил по-голямата част от горната и долната челюст, устните и носа си. Трансплантацията била извършена на 20 март 2012 г. в университетската болница на Мериленд. При нея мъжът получил нови челюсти, зъби, език, кожа, както и прилежащите към тях нервни влакна и мускули от кожата на главата чак до шията. Лекарите не съобщават кой е дарителят на лицето.

Доволен съм, че днес мога да мина покрай хората, без те непременно да се заглеждат в мен, казва Норис. „Приятелите ми продължиха живота си, ожениха се и направиха кариера. Сега започвам да наваксвам пропуснатите години“, добавя мъжът с присаденото лице.

Лекарите заявяват, че Норис вече започва да чувства с лицето си, може да променя изражението му и да се усмихва. Моторните функции на дясната половина са възстановени на 80%, а на лявата – 40%. Храни се през устата, може да усеща вкусове и мириси.

 

Предишна публикация
Следваща публикация
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -