петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСпечелете още днес награда, като отговорите на въпрос №2 от нашата игра

Спечелете още днес награда, като отговорите на въпрос №2 от нашата игра

Миналата седмица стартира играта „С грижа за здравето“. Всеки вторник в продължение на 4 седмици ще задаваме по един здравен въпрос. За да ви улесним с отговора, към него ще има и линк със статия по темата. Райна Николова спечели в първата седмица чанта за лаптоп, тази седмица наградата е калъф за таблет.

Тази седмица въпросът е: Посочете поне две грешки в начина на живот, които се свързват с появата на високо кръвно и хипертония

Проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония обяснява кои са най-честите причини да вдигаме високо кръвно и да се стига до хипертония. Наричат това заболяване „тихият убиец“, защото често първите симптоми не се осъзнават като проблем. Често хората поддържат високо кръвно с години, преди да разберат, че трябва да го лекуват. Повечето случаи са на есенциална хипертония  – около 80%. Това означава, че тя се появява като основно заболяване, не е причинена от друг здравословен проблем. Основните причини са грешки в начина на живот.

Хипертонията е основен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Като проблемно се смята кръвно, при което горната граница е 130 и повече, а долната надвишава 80. Понякога обаче дори гранични стойности могат да увредят съдовете, затова консултацията с лекар, най-добре кардиолог, е наложителна.

Може да отговорите под поста ни в страницата на „БоленЗдрав“ във фейсбук или като коментар под публикацията, в която задаваме въпроса. Повече за правилата – тук. Успех!

Свързани публикации

2 коментара

  1. Наднорменото тегло,тютюнопушенето,заседнал живот,стрес,нездравословно хранене.

  2. Нездравословно хранене, обездвиженост-заседнал начин на живот, стрес, наднормено тегло-затлъстяване, тютюнопушене…

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -