петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСокът от ряпа се оказа мощно оръжие срещу грипа

Сокът от ряпа се оказа мощно оръжие срещу грипа

Обикновената ряпа може да се окаже мощно оръжие срещу вирусите и най-вече грипа, който дава най-тежките усложнения, пише в. „Дейли експрес“ като цитира японски учени. Компанията „Кагоме“ разработила пробиотично питие, което укрепва имунитета срещу вирусите на грипа. То е на основата на маринованата ряпа – популярно блюдо в Япония.

Учените установили, че мощните противовирусни свойства на ряпата се умножават с помощта на определен щам на бактерия. Питието вече е тествано върху мишки. Вече са започнали и изпитания при хора с надеждата за същия благоприятен ефект. Ако той бъде потвърден, голям брой човешки животи може да бъдат спасени с пробиотичното питие, подобно на тези, стимулиращи „добрите“ бактерии в червата, твърдят авторите на разработката.

Японските изследователи са открили, че бактерията лактобацилус бревис в маринованата ряпа предпазва мишки, изложени на въздействието на грипни вируси. Бактерията стимулира производството на имунни молекули, в това число и на специфични грипни антитела. При гризачите ефектът е бил толкова силен, че е предотвратил инфекция със силно заразния щам H1N1 на свинския грип. Учените вярват, че по същия начин могат да осигурят защита и срещу смъртоносния нов щам H7N9 на китайския птичи грип, проявил се за пръв път сред хора по-рано през тази година.

Авторите на проучването са установили, че консумацията на пробиотичната напитка в продължение на 14 дни преди вирусна инфекция облекчава симптоми на заболяването като загуба на тегло и влошаване на общото състояние.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -