сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШефът на "Бърза помощ": Викат ни и за мъж, одраскан от котка

Шефът на „Бърза помощ“: Викат ни и за мъж, одраскан от котка

С 40% са се увеличил повикванията към „Бърза помощ“ в София от началото на 2012 г., съобщи директорът й Георги Гелев. Дневната смяна поема около 300 повиквания, а нощната – близо 200. Екипите в линейките изнемогват, нямат време дори за кратка почивка по време на смяната, описа картината той. Причината е, че на смяна работят едва 18-20 екипа при необходими 30. Има много незаети места, защото условията на труд не са атрактивни.

Стартовата заплата на лекар е 530 лв. Доктор със специалност се разписва срещу 690 лв.

Не е вярно, че в София само за ден са починали 9 души, без да дочакат линейката, каза още Гелев. Такава информация бе съобщена по една телевизия. Става дума за мъртво проверителство, обясни директорът. Понякога човекът бил на практика вече починал, но близките викали линейка, защото не осъзнавали, че вече нищо не може да се направи. Спешните медици установявали на място постмортални петна, които издават, че човекът не е жив от поне 2 часа, поясни Гелев. В други случаи пък роднините искали съдействие за издаване на известие за смърт, което да улесни формалностите около погребението.

Има много причини за увеличените обаждания към „Бърза помощ“, смята Гелев. Вероятно на първо място е увеличената заболаеваемост в студеното време, а някои хора не откривали личните си лекари. От тел. 112 не бавели сигналите, но пък всяко обаждане било представяно като спешен случай. Не били малко случаите, когато на място лекарят установявал коренно различна картина от съобщеното по телефона. Бяхме вбесени, когато се разбра, че екип е викан за 50-годишен мъж, одраскан от котка, каза още Гелев.

В момента той пише доклад до здравния министър д-р Стефан Константинов с конкретни предложения за мерки. От пресцентъра на МЗ потвърдиха, че чакат рапорта. По данни на ведомството най-натоварени са спешните центрове в София, Варна и Пловдив. В много от по-малките общини имало по 2-3 обаждания за цялото денонощие.

Още през май 2011 г. здравното министерство представи концепция за модернизиране и реорганизация на спешната помощ. За нея обаче са необходими общо 150 млн. лв., при предвидени в бюджета 75 млн. лв. за цялата страна. От поисканите от д-р Константинов допълнителни 75 млн. лв. за спешната помощ Министерски съвет даде само още 10 млн. лв. и то от бюджета на НЗОК, който е от събрани вноски от хората. Здравното министерство неведнъж е изпращало аргументирани искания за още пари до министър Симеон Дянков, но досега положителен отговор няма. За да даде средства от общия си бюджет, МЗ трябва да ги отклони от други разходни пера – психиатрична помощ или друго.

Ето какво пише пък д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна помощ, в отговор на нападките в медиите срещу бавенето на линейките:

„Ако имате смелостта, разгледайте и пропуските в работата на всички звена по веригата на приемане и реализация на Спешното повикване! Проверете как работи тел. 112 в Европа и наистина ли там операторите нямат алгоритми за приемане на спешни медицински обаждания. За справка можете да разгледате сайта на ЕЕNA /Europian emergency number association/. При нас спешните адреси са снети медицински некомпетентно от тел. 112 , а от оскъдната и неточна информация, предадена ни от тях, трудно диференцираме за какво всъщност става дума. Изнервени, пациентите или близките им не желаят повторно да бъдат разпитвани и екипът тръгва със съмнение за инфаркт, който на място се оказва температурно състояние. Печалното е, че понякога потегляме към припаднал в съзнание, който се оказва починал. Липсата на алгоритми за приемане на адреси, обещавани от месеци от Министерство на здравеопазването, допълнително усложнява диференцирането на степента на спешност.

92–та неотложни кабинета в страната, освен че са крайно недостатъчни, по никакъв начин не разтоварват нашите 180 спешни кабинети по филиалите, където денонощно се преглежда амбулатория и се правят манипулации. Повечето неосигурени пациенти предпочитат да се прегледат безплатно от „Спешна помощ“, пристигнала на крака в дома им, отколкото да заплатят 30 лв. за лекарски преглед в неотложния кабинет. Не са редки и случаите, когато ни викат за издаване на смъртен акт на отдавна починал пациент, защото не могат да се свържат с личния си лекар. Зачестяват случаите и на пациенти, които си правят чрез нас профилактичен преглед, от страх да не се случи нещо. Как да обясним на тези пациенти, че възможностите ни са ограничени и нямаме мобилни лаборатория и ретген? Когато ни викат на подобни прегледи те или ще ни използват за такси до кабинета на личния си лекар, или просто няма да бъдат консултирани в необходимия обем.

В резултат на всичко това лавина от повиквания залива нашите районни координационни централи и за съжаление все по-често сме принудени да изпълняваме адресите по реда на постъпването им, за да не ги бавим, вместо да ги диференцираме по спешност, което за момента е невъзможно.

Това, за нещастие, ще е причина и за в бъдеще да загиват хора заради закъснението на оказваната помощ, защото не може огрониченият брой екипи, предназначени за спешност, да покриват повиквания за всичко. Щом държавата няма волята да дефинира обекта на дейността ни, а оставя всеки пациент сам да прецени дали е спешен или не, нека увеличи броя на екипите и да ни мотивира да останем. Защото, освен че сме недостатъчно по щат , на много места има и непопълнени щатни бройки. С всеки месец намаляваме, а адресите нарастват – недиференцирани, разнообразни и неясни. Ако не се въведе ред в това на какво трябва да се отзовава Спешна помощ, ще продължи нелепата ситуация да преглеждаме всеки по реда на подаване на адреса му, а не според показанията. А това може би ще е причина да загинат и други пациенти, недочакали помощ. Ако не се спре с обвиненията към Спешната помощ и не бъдем мотивирани от Министерство на здравеопазването да останем на работа, ние ще намаляваме като брой екипи. Така няма да бъде далеч времето, когато на подадените от тел.112 адреси няма да има кой да се отзове.“

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -