вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСамоизлекуване при шизофрения е възможно според учени

Самоизлекуване при шизофрения е възможно според учени

Мозъкът е способен да се възстанови самостоятелно от шизофрения, твърди международен екип от учени, публикували своите изводи в престижното научно издание Science Daily. В научната разработка са участвали учени от Великобритания и Китай.

В проучването на невролозите били включени 98 пациенти с шизофрения и 83 здрави. Участниците били изследвани на ядрено-магнитен резонанс, който показал, че при хората с шизофрения мозъкът се опитва да компенсира щетите, причинени от болестта. При шизофрениците има намален обем на мозъчната тъкан в главния мозък, но в определени области на мозъка обемът на мозъчното вещество дори се увеличило.

„Нашите резултати разкриват, че независимо от степента на увреждане, мозъкът на пациентите с шизофрения непрекъснато се опитва да се възстанови, за да се спаси или да ограничи щетите“, казва д-р Лена Паланипян, съавтор на проучването.

Самият факт, че мозъкът на шизофрениците се опитва да създава и трупа мозъчна тъкан в някои области, показва, че организмът има мощен механизъм за самолечение и се опитва да компенсира нарушенията в някои области, като трупа резерви в други. Невробиолозите очакват на базата на тези изводи да се разработи нова терапия, която ще помогне за направляване и стимулиране на този процес. Тогава пациентите ще са придобили много по-добри шансове за възстановяване на загубени в резултат на болестта когнитивни способности. Типична при пациентите с шизофрения например е загубата на памет.

Експертите припомнят, че шизофренията е едно от най-загадъчните психични заболявания, а точната причина за възникването му все още не е известна. В момента традиционната терапия включва комбинация от антипсихотични препарати, но повечето от тях овладяват само симптомите, без да могат да излекуват заболяването.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -