петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРожденият ден определя какъв имунитет към грипа имаме

Рожденият ден определя какъв имунитет към грипа имаме

Първият тип грипен вирус, с който човек се среща през живота си, до голяма степен определя към кои щамове човек ще развие имунитет. Откритието е на експерти от Университета на Калифорния и Аризона. Те анализирали данните на над 1400 души (предимно хора от Азия и Близкия изток). Констатациите им биха могли да обяснят, защо някои грипни епидемии причиняват повече смъртни случаи и сериозни заболявания при по-младите хора, като например свинският грип през последните 5-6 г.

Първият път, когато имунната система на човек се сблъсква с грипния вирус, тя произвежда антитела, насочени към хемаглутинин – рецепторни протеини, накичени по повърхността на вируса като близалки върху кълбо (на снимката).

Въпреки че има 18 видове грип А, вариантите или „вкусовете“ на хемаглутинина са само два. Учените ги сравняват образно със „синя“ и „оранжева“ близалка.

Защо грипът е много по-опасен от настинката

Хората, родени преди края на 60-те години, по-вероятно са били в първи контакт със „синята“ близалка на грипните вируси като деца. Затова вече като възрастни, те рядко се разболявали от други грипни щамове, при които има главно „синя близалка“ – такъв е например птичият грип – H5N1. Затова пък друг щам, при който се среща предимно „оранжевия“ рецептор като H7N9, можело да ги разболее тежко, дори да доведе до фатален изход.

Родените в края на 60-те години на миналия век имат обратното програмиране на имунитета – защитени са от щамове с „оранжев“ рецептор, а са уязвими за „синия“. Екипът учени разгледали данните на стотици хора, преболедували инфекция с един от двата щама на птичия грип H5N1 и H7N1. Тези два грипни щама засегнаха мнозина, но не успяха да предизвикат пандемия.

Изяснило се, че ако пациентите са били в контакт с вирус, който има същия вид рецепторен протеин, са защитени на 75% да изкарат тежък грип, и на 80% срещу смъртен изход от инфекцията. Учените смятат, че това обяснява защо свинският грип, чиито вариант е минал по света като „испански грип“ през 1918 г., се е оказал по-опасен и смъртоносен сред по-младите хора. При смъртните случаи се оказало, че тези хора като деца са имали първи контакт с грип от типа H3 и поради това са били незащитени срещу H1.

Източник: U.S. National Library of Medicine

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -