петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРабота на бюро и нередовен сън крадат години от живота ни!

Работа на бюро и нередовен сън крадат години от живота ни!

Работа на бюро по цял ден, нередовен сън, а в добавка цигари, бързи закуски и алкохол. Ако мислите, че точно на вас това няма да ви навреди, грешите! Мащабно проучване на австралийски учени от Университета на Сидни с 230 000 участници наскоро доказа, че губим не само 1-2 г. от живота си, а много повече, ако пренебрегваме препоръките за здравословен начин на живот.

Учените анализирали поведението на доброволците, които били на 45 г. или повече, като взели предвид заседналия начин на живот (над 7 часа седнали дневно), нередовният сън, хранене с бързи закуски (пици, сандвичи), пушене, алкохол и спорт. Изводите са публикувани в престижното американско издание PLOS Medicine. Шест години по-рано участниците попълнили въпросник за навиците си и начина на живот. Тези, които отчели лоши показатели във всичките категории, имали петкратно увеличен риск от преждевременна смърт през следващите години.

Изненадващият извод е във връзка с липсата на достатъчно движение и нередовния сън. Тези, които прекарвали повече от 7 часа дневно седнали и спели над 9 часа, показали също много висок риск. За да сме точни, рискът бил толкова висок, колкото ако пушели и пиели редовно алкохол.

Според експертите вечерните занимания във фитнеса не са в състояние да балансират вредата от заседналия начин на живот. Що се отнася до прекалено дългото излежаване в леглото, то може да е признак за депресия или хроничен синдром на изтощението. Неотдавна в Университета на Питсбърг установиха, че сън, който се отклонява от обичайния ритъм, се отразява негативно на здравето. Нередовното спане влошава стойностите на холестерола, а нивата на инсулина се покачват. По този начин се повишава рискът от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Заседналият начин на живот също е много опасен и то не само за гърба, който първи започва да страда. Сърцето, кръвообращението и обмяната на инсулина страдат. Продължителното седене всеки ден може да провокира дори рак, твърдят от Университета на Регенсбург, пише в. „Ди Велт“. Хората със седящи професии страдат по-често от рак на дебелото черво, на маточната шийка и на белите дробове.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -