четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПротивник на ваксините загуби в съда спор за морбили

Противник на ваксините загуби в съда спор за морбили

Биологът Щефан Ланка загуби в съда странен спор, провокиран от самия него по въпроса, съществува ли вирусът на морбили или не. Той обеща награда от 100 000 евро на онзи, който докаже с помощта на научни публикации съществуването и големината на този причинител.

Немски лекар описал 6 проучвания, които доказват съществуването на морбили

Един медик – Давид Барденс от Германия, отговори на предизвикателството. Щефан Ланка е познат със странните си тези – според него не съществуват вируси, които разболяват. Той обяви СПИН за измислица на фирмите, които искат да завоюват нови пазари. Сега обаче Ланка изтегли късата клечка пред съда заради обявената от самия него награда.

Давид Барденс състави списък от шест научни проучвания, които по мнението на медиците еднозначно доказват съществуването на вирусите и ги изпрати заедно с номера на банковата си сметка на Ланка. Той обаче така и не платил, тъй като по принцип отрича идеята за вирусите, които разболяват. Смята, че болестта морбили се предизвиква от отравяне в комбинация с психосоматични фактори, а не от вируси. Поради това пропагандира и срещу ваксинирането за морбили, защото нямало научна обосновка.

Още преди 100 г. е доказан инфекциозният произход на морбили

Барденс обаче бил упорит и отнесъл случая в съда, тъй като сред медицинските специалисти съществуването на морбили не се оспорва. Това е нещо напълно ясно, казва например ръководителят на секцията по инфекциозни болести и ревматология на Университетската клиника Фрайбург Филип Хенеке. Малко нещо в медицината са толкова категорични по думите му. Още преди 100 г. е доказан инфекциозният произход на морбили, затова дискусията е напълно безсмислена.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Морбили води до смъртоносно възпаление на мозъка по-често, отколкото се смяташе 
Какви са страничните ефекти от ваксините 
Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм 
Изтощават ли ваксините детския организъм? 

Вещо лице от Института по медицинска микробиология, вирология и хигиена към Университета Рощок се изказа в подобен дух за процеса. Съществуването на вируса на морбили е световно признато в научната литература. Той не е намерил експерти, които да повдигнат съмнения по този въпрос. Съдът послуша неговата преценка и реши, че Барденс е изпълнил формалните и съдържателни критерии за изписването на наградата.

Делото започна през 2014 г. при голям обществен интерес. Много активисти на антиваксинални движения бяха сред публиката, но също и застъпници на имунизациите.

Здравните власти поздравиха съда и апелираха родителите да ваксинират децата си редовно

Регионалното здравно министерство на провинция Баден Вюртемберг, където се води делото, приветства решението на съда и апелира към родителите да ваксинират децата си редовно. Ако някога професионално сте се занимавали с морбили, няма да изразите и капка съмнение в заразната природа на тази болест, обобщи специалистът по ваксините Гюнтер Пфаф пред в. „Ди Велт“.

Докато съдът разглеждаше въпроса за съществуването на морбили, само през тази година в Германия над 900 души са се разболели от тази болест. Повечето не са били ваксинирани. Вълната от болни остава интензивна с около 20 нови заразени всеки ден. В Германия ваксините не са задължителни, но пък ако детето иска да постъпи в детска градина или ясла, се изисква документ за тях.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -