четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПрошката към себе си е гаранция за дълъг живот

Прошката към себе си е гаранция за дълъг живот

Способността на човек да се справя със стреса влияе на здравето му. Експертите обаче вече съветват не просто да използваме техники за релаксация, но и да се научим да бъдем добри към себе си и да си прощаваме сами грешките, пише британският в. „Телеграф“. Хората, които умеят да правят това, живеят по-дълго и щастливо.

След като сме състрадателни към другите, трябва да бъдем такива и към себе си. Не бива да се обвиняваме, когато след стресови моменти не успяваме сами да се вземем в ръце. Научим ли се да си прощаваме, животът ще бъде по-лесен и по-щастлив. Учените формулираха тези съвети след експеримент, който оценил нивото на стрес сред 41 доброволци. Измервали го в продължение на два дни, след което ги подложили на стрес-тестове.

Доброволците били помолени да оценят нивото на самосъстрадание. Още на втория ден било установено, че хората, които по-ефективно прощавали на самите себе си, показали ниски нива на стрес. А онези, които не проявявали съчувствие към себе си, останали под високо напрежение. Нивата на стрес при тях били дори по-високи на втория ден.

Хора, които не са в състояние да проявят състрадание към самите себе си, по принцип са изложени на повече стрес. Освен това те продължават да преживяват минали негативни случки. Този тип поведение повишава риска от редица заболявания като рак, сърдечно-съдови алцхаймер. Нивата на стрес в рамките на проучването било оценено по концентрацията на възпалителния агент в кръвта интерлевкин-6.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -