петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПроф. Рефетов: Натуралният хормон от животински щитовидни жлези вреди

Проф. Рефетов: Натуралният хормон от животински щитовидни жлези вреди

Най-използваното лекарство за болести на щитовидната жлеза безспорно е хормонът левотикроксин. Преди години медикаментът се е произвеждал от изсушени и стрити свински жлези, но в Европа лекарите предписват вече само и единствено синтетично произведен хормон.

Въпреки това по интернет (главно в САЩ) може да се намери и от лекарството, произведено по старата технология – от животински жлези. То се рекламира като натурален продукт, което трябва да подскаже на хората, че е по-добър и лесно поносим от организма. По правило струва доста по-скъпо от новите лекарства, които се предлагат в аптеките.

Наистина ли натуралният хормон на щитовидна жлеза е по-добър за организма? Предписват ли го лекарите в САЩ на своите пациенти?

С натуралния хормон не може да се проведе качествена терапия

Ако някой рекламира и предлага за лечение на щитовидна жлеза натурален хормон левотироксин, това е шарлатанство, коментира ендокринологът от български произход проф. Самуел Рефетов, който от години живее и работи в САЩ. Наскоро той посети родината, за да говори пред ендокринолози в столичната болница „Токуда“. Профeсорът е началник на лаборатория към Университета на Чикаго, където се изследват генетичните фактори за болести на щитовидната жлеза.

Схващането, че „натуралните“ хормоните на щитовидната жлеза са по-добри от синтетичните е погрешно, заяви проф. Рефетов. По думите му лекарствата от стрити животински жлези принадлежат на миналото, когато не е имало друга възможност за производство на препарати.

С тях обаче не може да се проведе качествена терапия. Основният проблем е, че не е възможно прецизно дозиране на хормоните. При натуралните хормони дозата е различна в различните хапчета в една и съща опаковка, поясни проф. Рефетов.  В едната таблетка може да има например 10 пъти по-голяма концентрация от другата.

Специалистът е категоричен, че лечението трябва да става със синтетичен хормон, който е проверен в многобройни клинични проучвания преди да бъде регистриран като лекарство. Тези проучвания и след това наблюденията от употребата му през годините са доказали, че той е напълно безопасен. Не се регистрирани никакви странични ефекти дори след дългогодишна употреба при пациенти. От биохимична гледна точка синтетичният хормон е напълно идентичен с естествено синтезирания в човешкия организъм, поясни професорът.

Употребата на животинския хормон бе силно ограничен преди години заради лудата крава – това заяви преди време ендокринологът д-р Александър Шинков.

Синдромът на Рефетов е рядко генетично заболяване

Проф. Самуел Рефетов е известно име в медицината с едно свое откритие. Преди 50 г. той пръв описва генетично заболяване, което носи неговото име – синдром на Рефетов. То засяга рецепторите на хормоните на щитовидната жлеза. Вследствие на това се развива състояние на вроден хипотиреоидизъм. Това генетично заболяване е рядко, до момента в целия свят са диагностицирани едва около 3000 души. От синдром на Рефетов обаче вероятно страдат два пъти повече хора. По думите на професора едно от 40 000 новородени е с този синдром. За болестта има лечение и то е със стероидни хормони. За откритието си професорът дори е бил номиниран за Нобелова награда.

Ученият от български произход сподели при посещението си в София, че неговата лаборатория в САЩ разработва нов препарат. Идеята е синдромът да се лекува чрез аденовирус. Вирусът се вкарва в ядрото на човешките клетки и там поправя дефектния или липсващия ген. Разработката напредва – вече са минали клиничните изпитвания на иновативното лекарство върху мишки, очакват се да стартират нови наблюдения.

Бременните да внимават с хималайската сол

Проф. Боян Лозанов, началник на Клиниката по Ендокринология и Нефрология в Токуда, който бе домакин на проф. Рефетов, разкритикува модата да се консумира хималайска сол. По-специално това е рисковано за бременни и малки деца заради опасността от йоден дефицит. По думите му именно райони в Хималаите и Тибет са засегнати от най-голям брой новородени деца с кретенизъм (2%) и умствено изоставане (10%) заради йодния дефицит. У нас заради профилактиката с йодирана сол, която се практикува в цяла Европа, а и по други страни в света, случаите драстично са намалели.

В България годишно се раждат около 20 деца с вроден хипотиреоидизъм. Не гените, а йодният дефицит при бременните е причината за това. Според проф. Лозанов влияние оказва и недостатъчният прием на селен с храната. Влияят и някои екологични фактори, като пестициди, пластмаси, горива и др. Тези фактори могат да бъдат елиминирани с достатъчно количество йод, допълни той.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -