петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПравила за идеалната почивка

Правила за идеалната почивка

Да се почива не е така лесно, както ни се струва на пръв поглед. Някой може да каже, че няма какво толкова да се мисли – просто се почива, а не се работи. Това обаче е заблуда, казват експертите. Любопитното е, че правилата за добра почивка са дори значително повече, отколкото за ефективен труд.

1. Почивката е задължителна

Има такива работохолици, които работят от утрин до вечер и постоянно отлагат почивката, защото винаги са затрупани със свръхважна работа…. В един момент се опитват да наваксат наведнъж за всичките години. За съжаление, това не е възможно. Умора и преумора са различни неща.Умората, например, е полезна за организма. Тя тренира тялото, закалява го, защото след почивката клетките възстановяват своето нормално състояние, отново натрупват енергия и са готови за работа. Постоянният процес на тренировка, умора и възстановяване в крайна сметка увеличава възможностите на организма. Преумората е съвсем друга работа. Тя не може да бъде компенсирана с кратка почивка, защото настъпва изтощаване на клетките. Налага се възстановяване, често дори с помощта на лекарства. Затова е задължително да се почива, преди организмът да стигне до крайно изтощение.

2. Почивката трябва да е редовна, периодична

Отработил си 11 месеца, захвърляй всичко и заминавай на почивка! Абсолютно достоверно е установено, че да се почине със задна дата, както и да се почине предварително преди трудоемка работа е невъзможно. Нервната система не го позволява. Тя е такава- обича ясния ритъм във всичко. Това се отнася и до редуването на труд и почивка.

Възстановяването на силите става на три нива – всекидневна кратка почивка, седмично възстановяване на силите и „капитален ремонт“ на организма всяка година. Тези видове почивка е добре да се извършват периодично по едно и също време.

3. По време на почивката сменете дейността

Ако през годината сте работили на компютър, по време на почивката забравете за него.Умственият труд трябва да отстъпи за сметка на активната физическа почивка. Ако пък някой цяла година е работил тежък физически труд, например копал е канавки, да хвърля лопатата. Често работата е свързана с високи нива на шум, тогава по време на почивката е добре да се осигури тишина. Органите – уши, очи и нос, които са най-уморени от всекидневното изпълнение на задълженията ни, трябва да получат отмора.

4. Почивката трябва да е активна

Да се търкаляме в леглото – това не е почивка, а насилие над организма, което в крайна сметка води до влошаване на здравето. Това е доказано! Ритайте топка с приятели, разхождайте се, играйте плажен волейбол или бадминтон, танцувайте! Само не се излежавайте и не спете постоянно.

Все повече се връщат стресирани от почивка

5. Ежегодния отпуск трябва да се прекарва далеч от дома

витамин D пикникТака правят повечето – пътешестват из страната или в чужбина. И така трябва. Германците обичат да казват „Време е за смяна на тапетите“. Това е, защото и психиката се нуждае от разнообразие, не само тялото.

Може да останете и в къщи, ако финансите не ви стигат за пътуване. Но ако искате да си починете, не започвайте ремонт.

Всеки ден излизайте от дома и измисляйте разнообразни занимания: екскурзии, походи и други развлечения.

6. Важен въпрос – със или без съпруга?

Въпросът е деликатен. От една страна, почивката е шанс да възроди угасналите чувства, да им придаде нови окраски. От друга страна, оставането по-дълго време от обичайното насаме, може да предизвика раздразнения. Факт е, че немалко решения за развод се вземат именно след семейната почивка. Английските съдии съобщават пък, че след новогодишните празници традиционно са затрупвани с дела за разводи. Повечето работещи толкова рядко се виждат със своите съпрузи през годината, че не издържат принудителната двуседмична съвместна отпуска.

7. Струва ли си да почиваме с децата?

Ползата е несъмнена, отговарят педиатрите и детските психолози. Психолозите за възрастни обаче не са съгласни с тях. Те разбират, че родителите трябва да си отдъхнат и от децата. Това е един от „казусите“ в единните правила за идеалната почивка. Всяко семейство само за себе си трябва да реши дали да почива с децата или без тях.

8. Почивката трябва да се използва за укрепване на здравето

Желателно е почивката да се прекара по всички правила на здравословния начин на живот. Опитайте да се откажете от вредните навици. Сменяйки обстановката, някои успяват да се откажат от алкохола или цигарите. За да се затвърди това, трябва да се придобият полезни навици, но това вече всеки може да ги измисли по свой вкус.

Морската вода лекува психиката и тялото

9. Използвайте максимално даровете на природата – въздух, вода, слънце, гора

Това е добре известно, но все пак да припомним – да се почива сред природата е задължително. Повечето хора живеят в големи градове, където въздухът е замърсен, а контактите с природата се свеждат до разходка в градския парк.

10. Хуморът помага

Смехът удължава живота, както всички знаем. Освен че ни разведрява, той помага и на уморените клетки да се възстановят. Затова на почивка ходете с весели компании и сами не се мръщете! От отпуската трябва да останат само приятни спомени. Струва си и да се поглезим с някои покупки, особено дамите. Поглезете се с половинката. Отпускът е идеален момент да си позволите повече ласки. Впрочем добрият секс е важен през цялата година.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -