петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПопулярно хапче за отслабване може да предизвика смърт

Популярно хапче за отслабване може да предизвика смърт

Динитрофенол, известен също като DNP, е популярно средство за отслабване. Статистиката обаче сочи, че препаратът може да бъде направо опасен. С него се свързва смъртта на петима души във Великобритания от 2007 г. Насам. Препаратът представлява синтетично съединение, което някога е било използвано за производството на бои, химикали, дървесина, взривни вещества и пестициди.

Лансират го като средство за отслабване през 30-те години. През 1938 г. го забраняват в САЩ заради установени токсични ефекти, отбелязва Reuters. Въпреки това в наши дни хапчето може да се купи безпроблемно в интернет. Поради това е трудно да се каже точно колко хора го използват. Хора, които активно се занимават с фитнес или бодибилдинг, активно използват DNP, защото искат да изгарят по-бързо мазнините.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Неузрелите банани помагат да отслабнем
Разумната диета дава ефект след 30 дни
Как да пестим калории без диета
Чистене и пазаруване горят калории като фитнес
Часът на хранене важен за фигурата колкото и калориите

Съединението не позволява на калориите да се натрупват под формата на мазнини. Енергията просто се излъчва с топлината на тялото, казва д-р Саймън Томас. Заради повишената телесна температура може да се стигне до увреждане на мускулни клетки, бъбреци и мозъка. Страничните ефекти могат да бъдат повръщане, загуба на цвета на кожата, обрив, затруднено дишане, болки в корема, главоболие и тревожност. Всичко това може да доведе до загуба на ориентация, епилептични припадъци, дори до бъбречна недостатъчност и недостатъчност на костен мозък. Като цяло последиците от приема на препарата са непредвидими.

Официалните статистически данни във Великобритания сочат, че през 2002-2013 г. има заведени 39 жалби във връзка с DNP. Повечето – 22 от тях, са през 2013 година. Затова експертите смятат, че употребата на веществото става все по-популярна. В пет от случаите отравянето е било фатално – хората са загинали, в 12 случая то е било умерено и в 10 – слабо. Колкото по-висока е дозата, толкова по-голям е рискът от токсичност. При DNP няма безопасна доза, казват лекарите.

Източник: Reuters

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -